Предсједници гранских синдиката у посјети градишкој општини ( Аудио )

Предсједници гранских синдиката у посјети градишкој општини

На  првом радном састанку са начелником Одјељења за привреду општине Градишка, господином Бранком Стојнићем и привредницима ове општине, предсједници привредних гранских синдиката, који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске ,  Тане Пеулић, Данко Ружичић и Горан Савановић, презентовали су укратко рад синдиката, те  намјере за партнерским дјеловањем.

Тако је потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске Тане Пеулић затражио развијање партнерског односа са локалном влашћу и послодавцима, што је  и прихваћено.

Предсједник синдиката текстила, коже и обуће РС Данко Ружичић понудио је партнерима помоћ везано за подизање привредних активности и у области доношења законске регулативе, а предсједник Савановић је најавио сличне активности и у другим гранама.

Начелник Стојнић рекао је да  је значајна подршка коју је понудио синдикат, поготово у вријеме снажног  привредног замаха ове општине.

Синдикалце је поздравио и начелник општине Зоран Аџић.

-Очекујемо пуну сарадњу са свим  гранским синдикатима , јер то нам је у заједничком интересу, рекао је Аџић.

На састанку су донесени и слиједећи закључци.

1.Савез синдиката Републике Српске у потпуности подржава напоре Општинске управе у Градишци за појачаним привредним развојем и запошљавањем.

2.Грански синдикати из области привреде спремни су да пуним капацитетима сарађују са Општинском управом Градишка и инвеститорима  у  остваривању циљева из области привредног развоја и запошљавања.

3.Грански привредни синдикати предлажу сарадњу са локалном влашћу и привредницима-инвеститорима, сходно одредбама Закона о раду, како би се реализовао што већи број инвестиција, повећало запошљавање и постигли адекватни услови рада и права радника из области важећих закона и колективних уговора. Истовремено од партнера (локалне власти и привредника)  очекују подршку у акцији учлањивања радника у гранске синдикате, који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске.

4.Представници синдиката сматрају да овај састанак треба да буде почетак једне сарадње, која би се одвијала у континуитету.

Договорени су и састанци са предсједницима преосталих привредних синдиката, а врло брзо ће доћи и до реализација састанка са власницима и директорима текстилних предузећа у Градишци.

Послушајте изјаве учесника састанка

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ