Одржан редовни Конгрес Савеза синдиката Републике Српске

Одржан редовни Конгрес Савеза синдиката Републике Српске
Одржан редовни Конгрес Савеза синдиката Републике Српске

У Добоју је 10. априла 2024. године, у присуству делегата из 15 гранских синдиката, одржан редовни Конгрес Савеза синдиката Републике Српске. На Конгресу је, једногласно, усвојен Извјештај о раду Савеза синдиката Републике Српске за 2023. годину, као и Програм рада Савеза синдиката РС за 2024. годину.

Прошла година за Савез синдиката Републике Српске била је тешка и пуна изазова. Повећање најниже плате и секторских плата, уређење новог система плата и бенефити за чланове синдиката биле су приоритетне активности Савеза синдиката Републике Српске у 2023. години. Од јануара мјесеца 2023. године најнижа плата у Српској повећана је са 650 на 700 КМ, што није било довољно, јер је захтјев Савеза синдиката РС био да најнижа плата треба да покрије трошкове прехране у синдикалној потрошачкој корпи, односно да она износи између 1000 до 1100 КМ. У децембру мјесецу прошле године, након вишемјесечних и тешких преговора са социјалним партнерима, успјели смо значајно повећати најнижу плату.

Повећање најниже плате са 700 на 900 КМ од јануара 2024. године представља снажан покретачки механизам и реалан основ гранским синдикатима у привреди и буџетском сектору, те синдикалним организацијама да на нивоу предузећа и установа крену у преговоре за повећање свих осталих плата у складу са повећањем најниже плате.

У току 2024. године очекује се значајно повећање и свих осталих плата свим радницима у привреди, јер су се са повећањем најниже плате бројне категорије радника са КВ и ССС утопиле у износ најниже плате, а то стање је неодрживо. Зато ће окосница у раду Савеза синдиката Републике Српске, а што је предвиђено Програмом рада за 2024. годину, и у овој години бити рад на уређењу новог система плата у Републици Српској. Новим системом плата, елементи за утврђивање основне плате радника били би полазни (најнижи) коефицијенти по стручним спремама, предвиђени пословима стручне спреме и радних задатака код послодавца и најнижа плата у Републици Српској за годину у којој се преговара. На уређењу новог система плата Савез синдиката Републике Српске интезивно ради већ двије године. Тренутно стање у погледу плата које имамо у Републици Српској јасно показује пут према реализацији захтјева Савеза синдиката Републике Српске за уређење новог система плата, за шта ће требати још доста знања, труда, одлучности, јединства и енергије.

Имам право више, члан сам синдиката!


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!