Повећати плате и уредити систем плата у Републици Српској

Повећати плате и уредити систем плата у Републици Српској
Повећати плате и уредити систем плата у Републици Српској

Положај просвјетних радника је тежак и све је мање заинтересованих за просветарска занимања у Српској, тврди предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић. Гњатић подсјећа јавност да су истраживања која је овај синдикат радио у октобру мјесецу прошле године показала да преко 30% радника размишља да напусти просвјету и ти подаци су забрињавајући.

„Данас просвјетни радници имају заиста пуно посла око електронских дневника, административних послова, а све мање времена за васпитање и образовање наших ђака. Скретали смо пажњу надлежним у претходном периоду и нудили рјешења. Оваква ситуација се мора промијенити, како би вратили достојанство овој професији. Просјечна плата у образовању у марту мјесецу ове године износила је 1.381 КМ. Евидентно је повећање те просјечне плате, али то није довољно. Плата професора, која је дефинисана Законом о платама је 1.400 – 1.500 КМ, а само за прехрану из синдикалне потрошачке корпе треба преко 1.100 КМ.  Ово су поражавајући подаци“, каже Гњатић.

Гњатић подсјећа и да плате са ВСС у образовању нису још у потпуности изједначене са платама радника са ВСС у управи.

„Потписали смо Споразум и први корак је начињен у јануару ове године, када је 14.000 радника, њих преко 70% у образовању добило 100 КМ. То није повећање плата, већ исправљање неправде према овим радницима.  За двије године би посао са изједначавањем платних коефицијената требао бити завршен. Остаје да се у наредном периоду ријеши проблем просвјетних радника са вишом школом, који раде исти посао као и њихове колеге са ВСС, а имају мању плату“, тврди Гњатић.

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић каже да радници у правосуђу дијеле судбину свих радника који плату добијају из Буџета РС. Људи одлазе из правосудних институција, а на конкурсе се јавља све мање радника. Просјечна плата у правосудним институцијама, у којима је око 70% запослених са средњом стручном спремом, износи 1.170 КМ, а цијене основних животних намирница у задње двије године су, како каже Петровић, енормно расле – хљеб 33%, со 40%, месо скоро 40%, јаја 40%. Подсјећа да су радници у правосуђу провели 34 дана у штрајку, тражећи да се побољша њихов материјални положај.

„Јуче је Влада РС, по хитном поступку, утврдила Приједлог закона о измјенама и допуни  Закона о платама запослених у институцијама правосуђа, којим се стварају услови да се запосленима у овим институцијама могу исплатити накнаде због приороде посла коју обављају и то је резултат штрајка, јер те накнаде раније није било. Један дио наших захтјева је на путу да се ријеши. Идемо даље. Питање топлог оброка, регреса и минулог стажа се такође мора ријешити и надам се да ћемо и ту доћи до рјешења. Важно је да сви радници имају иста права. На крају је Уставом загарантовано да не смије бити дискриминације, а ми као Синдикат годинама упозоравамо на ту дискриминацију“, поручује Петровић.

Са данашње конференције за новинаре, која је одржана поводом 1. маја – Међународног празника рада, упућен је апел Влади РС да што прије заједно са Савезом синдиката РС уреди систем плата, јер је тренутно стање неодрживо. Вредновање знања и рада, повећање плата и нови систем плата су предуслови за бољи живот и останак свих људи на овим просторима, закључено је на конференцији за новинаре, која је одржана у Дому синдиката у Бањој Луци.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!