Запослени у здравству и социјалној заштити траже веће плате

Запослени у здравству и социјалној заштити траже веће плате
Запослени у здравству и социјалној заштити траже веће плате

Дошло је 5 до 12, једна је од порука са данашњег протестног окупљања запослених у области здравства и социјалне заштите Српске. Предсједници синдикалних организација Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске окупили су се данас у парку „Младен Стојановић“ у Бањој Луци како би поновили своје захтјеве. Траже повећање плата, враћање топлог оброка и регреса и статус службеног лица.

„Очекујемо да најнижа плата повећа све остале плате у области здравства и социјалне заштите, јер је неопходно вратити дигнитет радника. Као што је познато, топли оброк и регрес су нам у плати и тражимо да се посебно исказују“, каже Никола Црнчевић, предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС.

Запослени у здравству подсјећају јавност да медицинска сестра са средњом стручном спремом и НК радник имају разлику у плати у износу од 100 КМ.

„То није у реду. Сада смо у ситуацији да медицинска сестра са средњим коефицијентом има 1100 КМ плату, а љекар специјалиста 2300 КМ. Минимум који тражимо јесте да се цијена рада која је усвојена прије три године у износу од  159,5 КМ повећа на 200 КМ“, каже Зоран Милутиновић, секретар Синдиката здравства и социјалне заштите РС.

Миодраг Бабић, запослен у области социјалне заштите и члан Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите РС каже да је у Центрима за социјални рад проблем у томе што се плате исплаћују из буџета локалних заједница и ограничене су, а многи стручни радници су потцијењени.

„Цијена рада се креће у распону од 100 до 145 КМ у области социјалне заштите. На љето нас очекује потписивање Колективног уговора и надамо се да ће се плате повећати, да се предвиде одређена права која су неопходна, као што су накнаде за дежурства и приправност. Важно је признати статус службеног лица колегама који раде у Центрима за социјални рад, како би били заштићени од разних напада незадовољних странака, а са којима се свакодневно суочавају“, каже Бабић.

Запослени у области здравства и социјалне заштите поручили су Влади Српске и ресорном министру да ће поново упутити захтјев за преговоре. Уколико  у року од 15 дана не буде договора, сљедећи пут у Бањалуку долазе у много већем броју.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!