Ranka Mišić: Pojedini poslodavci se kockaju sa zdravljem radnika

Ranka Mišić: Pojedini poslodavci se kockaju sa zdravljem radnika
Ranka Mišić: Pojedini poslodavci se kockaju sa zdravljem radnika

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ocjenjuje da je u ovom trenutku prisutno kockanje jednog broja poslodavaca kada je u pitanja zaštita zdravlja radnika.

– Njihovo koketiranje, odnosno nepoštivanje pripisanih obaveznih epidemioloških mjera može da ugrozi cijelo društvo – upozorava ona.

Kaže da Savez sindikata zovu radnici iz firmi koje nisu sindikalno organizovane s pritužbama kako poslodavci ne poštuju epidemiološke mjere, da nema nikakvih kontrola i da se pojavila zaraza.

– Jedan od takvih slučajeva je bio na području dobojske regije, koji je otkriven prije nekog vremena, u jednoj fabrici koja je bila zatvorena. Ljudi su upozoravali da oni koji dolaze spolja nisu prošli procedure, da se ne poštuju pravila i desilo se to što se desilo. Sada će firma da ima veće gubitke, jer je poslodavac htio po svaku cijenu da proizvodnja bude u punom kapacitetu – ističe Mišićeva za Srpskainfo.

Njeno mišljenje je da se, generalno gledano, nije prepoznala uloga inspektora, posebno inspektora rada koji prate provođenja zakona o radu i zaštite zdravlja na radu.

– Nije se prepoznala njihova uloga u smislu kontrole dosljedne primjene mjera i zakona u određenim privrednim subjektima. To nije moja subjektivna ocjena, javnost može o tome da posvjedoči. Mi nismo čuli za neki njihov izvještaj i prijedlog mjera – navodi Mišićeva.

Dodaje da zaštita zdravlja na radu mora da bude o trošku poslodavca, a da se, kako kaže, kazni svako ko ne ispoštuje tu obavezu.

– Koristim priliku da pozovem inspektore rada da kontrolišu primjenu zakona i uredbi koje definišu zaštitu zdravlja radnika. Time se štiti zdravstveni sistem RS, privreda, ekonomija i na kraju cijelo društvo u RS – poručuje predsjednica Saveza sindikata RS.

Izvor: www.srpskainfo.com


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava