Ранка Мишић: Поједини послодавци се коцкају са здрављем радника

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, оцјењује да је у овом тренутку присутно коцкање једног броја послодаваца када је у питања заштита здравља радника.

– Њихово кокетирање, односно непоштивање приписаних обавезних епидемиолошких мјера може да угрози цијело друштво – упозорава она.

Каже да Савез синдиката зову радници из фирми које нису синдикално организоване с притужбама како послодавци не поштују епидемиолошке мјере, да нема никаквих контрола и да се појавила зараза.

– Један од таквих случајева је био на подручју добојске регије, који је откривен прије неког времена, у једној фабрици која је била затворена. Људи су упозоравали да они који долазе споља нису прошли процедуре, да се не поштују правила и десило се то што се десило. Сада ће фирма да има веће губитке, јер је послодавац хтио по сваку цијену да производња буде у пуном капацитету – истиче Мишићева за Српскаинфо.

Њено мишљење је да се, генерално гледано, није препознала улога инспектора, посебно инспектора рада који прате провођења закона о раду и заштите здравља на раду.

– Није се препознала њихова улога у смислу контроле досљедне примјене мјера и закона у одређеним привредним субјектима. То није моја субјективна оцјена, јавност може о томе да посвједочи. Ми нисмо чули за неки њихов извјештај и приједлог мјера – наводи Мишићева.

Додаје да заштита здравља на раду мора да буде о трошку послодавца, а да се, како каже, казни свако ко не испоштује ту обавезу.

– Користим прилику да позовем инспекторе рада да контролишу примјену закона и уредби које дефинишу заштиту здравља радника. Тиме се штити здравствени систем РС, привреда, економија и на крају цијело друштво у РС – поручује предсједница Савеза синдиката РС.

Извор: www.srpskainfo.com

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!