Neće biti smanjenja plata zaposlenih u visokom obrazovanju

Neće biti smanjenja plata zaposlenih u visokom obrazovanju (foto: twitter.com/rsrdjan)
Neće biti smanjenja plata zaposlenih u visokom obrazovanju (foto: twitter.com/rsrdjan)

Plate zaposlenih u visokom obrazovanju neće biti smanjivane, a nakon pandemije virusa korona radiće se na njihovom povećanju, poručili su nakon današnjeg sastanka resorni ministar Srđan Rajčević i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić.

Rajčević je podsjetio da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo tokom ljeta počelo sa pripremama za odvijanje nastave u visokoškolskim ustanovama, ali da se istovremeno radilo i na rezervnom planu i prelasku na nastavu na daljinu.

– Kad je u pitanju epidemiološka situacija, za sada nemamo većih problema, iako imamo pojedinačnih slučajeva zaraze na određenim organizacionim jedinicima, ali to nije na nivou da bi mogao da ugrozi odvijanje nastavnog procesa – rekao je Rajčević.

(foto ATV )
(foto ATV )

Rajčević je naveo da su Vlada i resorno ministarsvo tokom 2019. i 2020. godine dva puta povećavali plate nastavnom i administrativnom osoblju u sistemu visokog obrazovanja.

– Svakako da će Vlada i Ministarstvo tokom ove pandemije i zdravstvene krize nastojati da se taj nivo davanja održi, te da ćemo nakon pandemije raditi zajedno da se plate povećaju – naglasio je Rajčević.

Gnjatić je istakao da se nastavni proces u visokoškolskim ustanovama odvija kako je planirano, a da postoje uslovi da se, ako to bude potrebno, pređe na onlajn nastavu.

Prilog BN TV

Izvor: RTRS, ATV, BN TV


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava