Možemo preživjeti i bez rada nedjeljom

Možemo preživjeti i bez rada nedjeljom
Možemo preživjeti i bez rada nedjeljom

Pored mnogih problema, strahova i izazova epidemija korona virusa je, bar što se radničke klase tiče, donijela i neke dobrobiti, tvrde u Savezu sindikata Republike Srpske.

U ovim kriznim vremenima otkrilo se ko je kakav poslodavac, ko koliko brine o radnicima i dijeli zajedničku muku, ali i šta je u procesu rada i uopšte u privredi bitno, a šta nebitno, bez čega se može, a bez koga ne može, poručuju sindikalci.

– Eto, u doba korone se ispostavilo da možemo živjeti i preživjeti i ako trgovine nedjeljom ne rade. Dugo smo se borili da nedjelja bude neradni dan za trgovce, da ovi vrijedni radnici imaju pravo bar na jedan siguran slobodan dan u sedmici, ali se to nije ostvarilo dok nije izbila epidemija. Sada vidimo da se možemo organizovati i ako nedjeljom ne idemo u kupovinu. Eto, penzioneri su išli u kupovinu dva puta sedmično, pa pokupuju sve za tri četiri dana i opet dobro – kaže za Srpskainfo Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

Savanović se još ranije zalagao za to da zaposleni u trgovačkoj djelatnosti ne rade nedjeljom, a ako rade da im poslodavci za taj dan daju petostruke dnevnice, odnosno da rad nedjeljom plaćaju 250 odsto.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić ističe da se u doba korona virusa pokazalo koliko su ranici važni, bilo da se radi o zaposlenima u realnom sektoru ili o medicinarima, policajcima, inspektorima i prosvjetarima, koji u najtežim vremenima doprinose da zajednica funkcioniše i uspješno se bori protiv epidemije.

– Nije dovoljno aplaudirati na balkonima i dati radnicima jednokratnu pomoć ili stimulaciju. Potrebne su korjenite promjene. Moramo se izboriti za veće plate, bolje uslove rada, socijalnu sigurnost i sigurnija radna mjesta, kako bi, kada ova kriza prođe, radnici mogli dostojanstvenim radom zaraditi za dostojanstven život – poručila je Mišićeva.

Izvor: www.srpskainfo.com