Можемо преживјети и без рада недјељом

Поред многих проблема, страхова и изазова епидемија корона вируса је, бар што се радничке класе тиче, донијела и неке добробити, тврде у Савезу синдиката Републике Српске.

У овим кризним временима открило се ко је какав послодавац, ко колико брине о радницима и дијели заједничку муку, али и шта је у процесу рада и уопште у привреди битно, а шта небитно, без чега се може, а без кога не може, поручују синдикалци.

– Ето, у доба короне се испоставило да можемо живјети и преживјети и ако трговине недјељом не раде. Дуго смо се борили да недјеља буде нерадни дан за трговце, да ови вриједни радници имају право бар на један сигуран слободан дан у седмици, али се то није остварило док није избила епидемија. Сада видимо да се можемо организовати и ако недјељом не идемо у куповину. Ето, пензионери су ишли у куповину два пута седмично, па покупују све за три четири дана и опет добро – каже за Српскаинфо Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС.

Савановић се још раније залагао за то да запослени у трговачкој дјелатности не раде недјељом, а ако раде да им послодавци за тај дан дају петоструке дневнице, односно да рад недјељом плаћају 250 одсто.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истиче да се у доба корона вируса показало колико су раници важни, било да се ради о запосленима у реалном сектору или о медицинарима, полицајцима, инспекторима и просвјетарима, који у најтежим временима доприносе да заједница функционише и успјешно се бори против епидемије.

– Није довољно аплаудирати на балконима и дати радницима једнократну помоћ или стимулацију. Потребне су корјените промјене. Морамо се изборити за веће плате, боље услове рада, социјалну сигурност и сигурнија радна мјеста, како би, када ова криза прође, радници могли достојанственим радом зарадити за достојанствен живот – поручила је Мишићева.

Извор: www.srpskainfo.com

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!