Zaštita na radu u oblasti građevinarstva na veoma niskom nivou, učlanjenjem u sindikat do bezbjednijih i sigurnijih radnih mjesta

Povodom nesreće u kojoj je smrtno stradao radnik građevinskog preduzeća iz Doboja, predsjednik Sindikata radnika u građevinarstvu i stambeno – komunalnim djelatnostima Republike Srpske Dragana Vrabičić, u izjavi za BHT 1 ukazala je na teške i opasne uslove rada u ovom sektoru, koji su samo prošle godine u Republici Srpskoj života koštale već 13 radnika. i to većinom u oblasti građevinarstva.

„ Činjenica jeste da je zaštita na radu na veoma niskom nivou, da poslodavci ne vode dovoljno računa o zaštiti objekata, o zaštiti skele, o zaštitnoj opremi radnika, niti o tome da li su im radnici odmorni i spremni za rad od 10 ili 12 sati koliko od njih zahtjevaju da rade.  „

Takođe, činjenica je da je broj ovakvih slučajeva sa smrtnim ishodom ili teškim povredama radnika daleko manji u preduzećima u kojima postoji formiran sindikat, jer je jedna od osnovnih djelatnosti sindikata upravo obezbjeđivanje sigurnih i bezbjednih radnih mjesta za zaposlene u preduzećima. S toga iz Sindikata radnika u građevinarstvu i stambeno – komunalnim djelatnostima Republike Srpske još jednom pozivaju zaposlene posebno u oblasti građevinarstva da se obrate Savezu sindikata Republike Srpske ili Sindikatu radnika u građevinarstvu i stambeno – komunalnim djelatnostima Republike Srpske, postanu članovi sindikata i na taj način obezbjede sebi sigurnija i bezbjednija radna mjesta i bolje uslove rada.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!