Заштита на раду у области грађевинарства на веома ниском нивоу, учлањењем у синдикат до безбједнијих и сигурнијих радних мјеста

Поводом несреће у којој је смртно страдао радник грађевинског предузећа из Добоја, предсједник Синдиката радника у грађевинарству и стамбено – комуналним дјелатностима Републике Српске Драгана Врабичић, у изјави за БХТ 1 указала је на тешке и опасне услове рада у овом сектору, који су само прошле године у Републици Српској живота коштале већ 13 радника. и то већином у области грађевинарства.

„ Чињеница јесте да је заштита на раду на веома ниском нивоу, да послодавци не воде довољно рачуна о заштити објеката, о заштити скеле, о заштитној опреми радника, нити о томе да ли су им радници одморни и спремни за рад од 10 или 12 сати колико од њих захтјевају да раде.  „

Такође, чињеница је да је број оваквих случајева са смртним исходом или тешким повредама радника далеко мањи у предузећима у којима постоји формиран синдикат, јер је једна од основних дјелатности синдиката управо обезбјеђивање сигурних и безбједних радних мјеста за запослене у предузећима. С тога из Синдиката радника у грађевинарству и стамбено – комуналним дјелатностима Републике Српске још једном позивају запослене посебно у области грађевинарства да се обрате Савезу синдиката Републике Српске или Синдикату радника у грађевинарству и стамбено – комуналним дјелатностима Републике Српске, постану чланови синдиката и на тај начин обезбједе себи сигурнија и безбједнија радна мјеста и боље услове рада.

Трилатерални састанак Економско - социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Трилатерални састанак економско – социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Међународна сарадња
Данас ће се у Београду у згради Владе Републике Србије одржати трилатерални састанак представника економско-социјалних савјета Републике Србије, Републике Српске и Грчке у чијем раду ће учествовати предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић. На [опширније]