Većina radnika u finansijskim organizacijama radi za platu ispod prosječne

Većina radnika u finansijskim organizacijama radi za platu ispod prosječne
Većina radnika u finansijskim organizacijama radi za platu ispod prosječne

Radnici finansijskih organizacija u Republici Srpskoj imaju nezahvalnu poziciju, jer su prema zvaničnim statističkim podacima po pitanju iznosa prosječne plate na vodećoj poziciji. Međutim, realno stanje je drugačije, a većina radnika radi za platu manju od prosječne, poručila je danas novinarima u Banjaluci predsjednica Sindikata finansijskih organizacija Republike Srpske Selena Ratković. U najtežoj poziciji su radnice koje rade na šalteru banaka i radnici u prodaji osiguranja, čije je sedmično radno vrijeme preko 40 sati, a plate mnogo manje od prosječne.

„Više puta smo govorili da u prosječnu platu ulaze plate menadžera i plate članova Uprave, tako da to ne odražava stvarno stanje plata svih radnika u finansijskim organizacijama. Većina radnika nema čak ni prosječnu platu koja je u februaru iznosila 1.600 KM“, kaže Ratkovićeva.

Drugi problem sa kojim se suočavaju zaposleni u finansijskim organizacijama jeste nepostojanje granskog kolektivnog ugovora. Iako su predstavnici Sindikata održali niz sastanaka sa predsjednikom Udruženja poslodavaca bankarsko-finansijskih i osiguravajućih organizacija Republike Srpske, zvanični pregovori još nisu počeli.

„Zato i ovim putem pozivam predstavnike našeg granskog udruženja da sjednemo za pregovarački sto i potpišemo granski kolektivni ugovor“, zaključuje Ratkovićeva.

U Sindikatu finansijskih organizacija kažu da se u nedostatku granskog kolektivnog ugovora potpisuju pojedinačni, kako bi se ispoštovao Zakon o radu, kojim je definisano da se zarade u Srpskoj definišu zakonima o platama i kolektivnim ugovorom. Pojedinačni kolektivni ugovor u kontinuitetu već tri puta potpisali su sindikat i poslodavac u Lutriji RS. Predsjednik Sindikalne organizacije Lutrije RS Dejan Šehovac istakao je da su zaposlenima u ovom preduzeću data veća prava kroz kolektivni ugovor u odnosu na Zakon o radu.

„Mi imamo pojedinačni kolektivni ugovor, a posljednji je potpisan u decembru 2020. godine. Kada je u pitanju minuli rad, Zakon o radu je definisao najmanje 0,3%, a naš kolektivni ugovor je definisao 0,5%. Radnici u našem preduzeću primaju redovno regres. Ne vidim razlog da granski kolektivni ugovor ne bude potpisan uskoro“, smatra Šehovac.

Sindikat finansijskih organizacia RS dao je punu podršku Savezu sindikata Republike Srpske, kada je u pitanju novi sistem plata u Srpskoj i potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora. Još jednom su pozvali sve radnike koji nisu sindikalno organizovani da to i učine, kako bi zaštitili svoja zakonom zagarantovana prava, a ovaj Sindikat i Savez sindikata Republike Srpske su im na raspolaganju.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!