Већина радника у финансијским организацијама ради за плату испод просјечне

Радници финансијских организација у Републици Српској имају незахвалну позицију, јер су према званичним статистичким подацима по питању износа просјечне плате на водећој позицији. Међутим, реално стање је другачије, а већина радника ради за плату мању од просјечне, поручила је данас новинарима у Бањалуци предсједница Синдиката финансијских организација Републике Српске Селена Ратковић. У најтежој позицији су раднице које раде на шалтеру банака и радници у продаји осигурања, чије је седмично радно вријеме преко 40 сати, а плате много мање од просјечне.

„Више пута смо говорили да у просјечну плату улазе плате менаџера и плате чланова Управе, тако да то не одражава стварно стање плата свих радника у финансијским организацијама. Већина радника нема чак ни просјечну плату која је у фебруару износила 1.600 КМ“, каже Ратковићева.

Други проблем са којим се суочавају запослени у финансијским организацијама јесте непостојање гранског колективног уговора. Иако су представници Синдиката одржали низ састанака са предсједником Удружења послодаваца банкарско-финансијских и осигуравајућих организација Републике Српске, званични преговори још нису почели.

„Зато и овим путем позивам представнике нашег гранског удружења да сједнемо за преговарачки сто и потпишемо грански колективни уговор“, закључује Ратковићева.

У Синдикату финансијских организација кажу да се у недостатку гранског колективног уговора потписују појединачни, како би се испоштовао Закон о раду, којим је дефинисано да се зараде у Српској дефинишу законима о платама и колективним уговором. Појединачни колективни уговор у континуитету већ три пута потписали су синдикат и послодавац у Лутрији РС. Предсједник Синдикалне организације Лутрије РС Дејан Шеховац истакао је да су запосленима у овом предузећу дата већа права кроз колективни уговор у односу на Закон о раду.

„Ми имамо појединачни колективни уговор, а посљедњи је потписан у децембру 2020. године. Када је у питању минули рад, Закон о раду је дефинисао најмање 0,3%, а наш колективни уговор је дефинисао 0,5%. Радници у нашем предузећу примају редовно регрес. Не видим разлог да грански колективни уговор не буде потписан ускоро“, сматра Шеховац.

Синдикат финансијских организациа РС дао је пуну подршку Савезу синдиката Републике Српске, када је у питању нови систем плата у Српској и потписивање Општег колективног уговора. Још једном су позвали све раднике који нису синдикално организовани да то и учине, како би заштитили своја законом загарантована права, а овај Синдикат и Савез синдиката Републике Српске су им на располагању.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!