Статистички подаци за децембар 2017. године

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у децембру 2017. године износи 835,00 КМ и у односу на просјечну плату исплаћену у новембру 2017. године већа је за 3,00 КМ.

Синдикална потрошачка корпа за децембар 2017. године износи 1.877,79 КМ и просјечна плата је покрива са 44,47%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом  је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.310,00 КМ и мање су за 0,46% у односу на новембарску плату, а најниже у административним и помоћним услужним дјелатностима и износе 548,00 КМ и мање су за 2,32% у односу на плату исплаћену у новембру 2017. године.

Укупне потрошачке цијене у децембру 2017. године у односу на новембар 2017. године нису се мијењале, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – веће су за 0,2%.
  • Алкохолна пића и дуван – веће су за 0,2%.
  • Одјећа и обућа – мање су за 2,9%.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – нису се мијењале.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – мање су за 0,7%.
  • Здравство – нису се мијењале.
  • Превоз – веће су за 0,8%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – мање су за 0,2%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – нису се мијењале.
  • Остала добра и услуге – мање су за 0,3%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Преговори социјалних партнера о Општем колективном уговору, 20.02.2019. године, 13.00 часова

Најаве догађаја
У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, сутра 20. фебруара 2019 године ( сриједа), са почетком у 13,00 часова, одржаће се преговори социјалних партнера, Владе РС, Уније удружења послодаваца и Савеза синдиката Републике Српске,  [опширније]