Statistički podaci za decembar 2017. godine

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u decembru 2017. godine iznosi 835,00 KM i u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u novembru 2017. godine veća je za 3,00 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za decembar 2017. godine iznosi 1.877,79 KM i prosječna plata je pokriva sa 44,47%. Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Po djelatnostima, prosječne neto plate, odnos plata i sindikalne potrošačke korpe i poređenje sa prethodnim mjesecom  je:

Prosječne plate po djelatnostima najviše su u finansijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja, gdje iznose 1.310,00 KM i manje su za 0,46% u odnosu na novembarsku platu, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i iznose 548,00 KM i manje su za 2,32% u odnosu na platu isplaćenu u novembru 2017. godine.

Ukupne potrošačke cijene u decembru 2017. godine u odnosu na novembar 2017. godine nisu se mijenjale, a po namjeni potrošnje su:

• Hrana i bezalkoholna pića – veće su za 0,2%.
  • Alkoholna pića i duvan – veće su za 0,2%.
  • Odjeća i obuća – manje su za 2,9%.
  • Stanovanje, voda, električna energija i dr. energenti – nisu se mijenjale.
  • Namještaj, pokućstvo i redovno održavanje – manje su za 0,7%.
  • Zdravstvo – nisu se mijenjale.
  • Prevoz – veće su za 0,8%.
  • Komunikacije – nisu se mijenjale.
  • Rekreacija i kultura – manje su za 0,2%.
  • Obrazovanje – nisu se mijenjale.
  • Restorani i hoteli – nisu se mijenjale.
  • Ostala dobra i usluge – manje su za 0,3%.

* Korišteni podaci Zavoda za statistiku RS

Poslednje vijesti

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka u posjeti preduzeću Vodovod Srbac

Aktivnosti u sindikalnim organizacijama