Статистички подаци за август 2018. године

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у августу 2018. године износи 852,00 КМ и већа је за 4,00 КМ у односу на просјечну нето плату исплаћену у јулу 2018. године.
Синдикална потрошачка корпа за август 2018. године износи 1.869,83 КМ и просјечна плата је покрива са 45,57%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.
По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.444,00 КМ и веће су за 6,88% у односу на јулску плату, а најниже у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство и износе 548,00 КМ и мање су за 0,36% од просјечне нето плате исплаћене у јулу 2018. године.

Укупне потрошачке цијене у августу 2018. године у односу на јули 2018. године нису се мијењале, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – мање су за 0,5%.
  • Алкохолна пића и дуван – нису се мијењале.
  • Одјећа и обућа – мање су за 0,3%.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – веће су за 1,1%.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – веће су за 0,1%.
  • Здравство – нису се мијењале.
  • Превоз – веће су за 0,1%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – мање су за 0,4%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – нису се мијењале.
  • Остала добра и услуге – мање су за 0,1%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука у посјети предузећу Водовод Србац

Активности у синдикалним организацијама
Данас је на позив предсједника синдикалне организације Водовод Србац Милована Добрњца колектив посјетио извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука Горан Савановић. Тема разговора био је текст новог предлога Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности који [опширније]