Savez sindikata Republike Srpske obilježava 28 godina postojanja i borbe za ekonomsko socijalni položaj zaposlenih u Republici Srpskoj

Savez sindikata Republike Srpske obilježava 28 godina postojanja i borbe za ekonomsko socijalni položaj zaposlenih u Republici Srpskoj
Savez sindikata Republike Srpske obilježava 28 godina postojanja i borbe za ekonomsko socijalni položaj zaposlenih u Republici Srpskoj

Savez sindikata Republike Srpske reprezentativna, većinska, radnička organizacija, koja okuplja radnike, članove sindikata, u 10 granskih sindikata u realnom sektoru i pet granskih sindikata u javnom sektoru, 25.avgusta 2020. godine, obilježiće 28 godina postojanja i borbe za ekonomsko socijalni položaj zaposlenih u Republici Srpskoj.

Savez sindikata Republike Srpske je stasavao sa Republikom Srpskom i slobodno se može reći, što i Ustav Republike Srpske prepoznaje, da je jedan od elemenata državnosti i sigurno začetnik demokratizacije industrijskih odnosa.

Pregovaračka funkcija, koja pripada Savezu sindikata Republike Srpske, je mukotrpan i težak posao.

U pregovorima sa druga dva socijalna partnera, Vladom Republike Srpske i Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske, imali smo i imamo mnogo izazova.

Bilo je dosta pozitivnih rezultata, ali bilo je i veoma teških situacija, kada smo se borili za opstanak organizacije, a možda još teže, kada nismo imali razumijevanja niti podršku od onih koji su sa druge strane pregovaračkog stola .

Prošlu godinu smo završili sa ispregovaranim povećanjem najniže plate i sektorskih plata, takođe je donesen i niz zakonskih rješenja, koja bitno utiču na stvaranje pretpostavki za bolje uslove rada i sigurnije radno mjesto.

Danas kada obilježavamo 28 godina postojanja, pred nama je najveći izazov od osnivanja do danas.

Danas se borimo protiv nevidljivog neprijatelja, koji atakuje na zdravlje radnika, žestoko napada ekonomiju i jasno je da nam je prioritet sačuvati zdravlje radnika, dostignuti nivo prava i boriti se za stvaranje uslova za povećanje plata svim radnicima u Republici Srpskoj.

Upravo ovu godinu, posvećujemo prioritetno zaštiti zdravlja radnika u Republici Srpskoj, borbi za svako radno mjesto i borbi za bolji ekonomsko socijalni položaj svakog zaposlenog.

Sutra ćemo dan Saveza sindikata Republike Srpske, obilježiti održavanjem Konferencije pod nazivom „Zdravlje iznad svega“.

Konferenciji će prisustvovati najodgovorniji predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, odgovorna lica za zaštitu na radu u najugroženijim privrednim granama i javnom sektoru, kada je u pitanju zdravlje radnika i ono što nam je posebno važno, obilježavanju za nas i radnike veoma važnog datuma, Konferenciji će prisustvovati predsjednik Vlade Republike Srpske, gospodin Radovan Višković.

Takođe, na Konferenciji će biti usvojeni veoma važni zaključci, koji se tiču zaštite zdravlja na radu u Republici Srpskoj, ali isto tako i zaključci koji se tiču ekonomsko socijalnog položaja radnika u Republici Srpskoj.

Konferencija za novinare će biti održana u utorak, 25.08.2020. godine, u hotelu „Kardial“ u Tesliću, sa početkom u 11,45 časova, a snimanje kadrova u 11,00 časova na početku Konferencije.

Novinarima će se obratiti Ranka Mišić, predsjednica Saveza  sindikata Republike Srpske i Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!