Савез синдиката Републике Српске обиљежава 28 година постојања и борбе за економско социјални положај запослених у Републици Српској

Савез синдиката Републике Српске обиљежава 28 година постојања и борбе за економско социјални положај запослених у Републици Српској
Савез синдиката Републике Српске обиљежава 28 година постојања и борбе за економско социјални положај запослених у Републици Српској

Савез синдиката Републике Српске репрезентативна, већинска, радничка организација, која окупља радникe, члановe синдиката, у 10 гранских синдиката у реалном сектору и пет гранских синдиката у јавном сектору, 25.августа 2020. године, обиљежиће 28 година постојања и борбе за економско социјални положај запослених у Републици Српској.

Савез синдиката Републике Српске је стасавао са Републиком Српском и слободно се може рећи, што и Устав Републике Српске препознаје, да је један од елемената државности и сигурно зачетник демократизације индустријских односа.

Преговарачка функција, која припада Савезу синдиката Републике Српске, је мукотрпан и тежак посао.

У преговорима са друга два социјална партнера, Владом Републике Српске и Унијом удружења послодаваца Републике Српске, имали смо и имамо много изазова.

Било је доста позитивних резултата, али било је и веома тешких ситуација, када смо се борили за опстанак организације, а можда још теже, када нисмо имали разумијевања нити подршку од оних који су са друге стране преговарачког стола .

Прошлу годину смо завршили са испреговараним повећањем најниже плате и секторских плата, такође је донесен и низ законских рјешења, којa битно утичу на стварање претпоставки за боље услове рада и сигурније радно мјесто.

Данас када обиљежавамо 28 година постојања, пред нама је највећи изазов од оснивања до данас.

Данас се боримо против невидљивог непријатеља, који атакује на здравље радника, жестоко напада економију и јасно је да нам је приоритет сачувати здравље радника, достигнути ниво права и борити се за стварање услова за повећање плата свим радницима у Републици Српској.

Управо ову годину, посвећујемо приоритетно заштити здравља радника у Републици Српској, борби за свако радно мјесто и борби за бољи економско социјални положај сваког запосленог.

Сутра ћемо дан Савеза синдиката Републике Српске, обиљежити одржавањем Конференције под називом „Здравље изнад свега“.

Конференцији ће присуствовати најодговорнији представници Савеза синдиката Републике Српске, одговорна лица за заштиту на раду у најугроженијим привредним гранама и јавном сектору, када је у питању здравље радника и оно што нам је посебно важно, обиљежавању за нас и раднике веома важног датума, Конференцији ће присуствовати предсједник Владе Републике Српске, господин Радован Вишковић.

Такође, на Конференцији ће бити усвојени веома важни закључци, који се тичу заштите здравља на раду у Републици Српској, али исто тако и закључци који се тичу економско социјалног положаја радника у Републици Српској.

Конференција за новинаре ће бити одржана у уторак, 25.08.2020. године, у хотелу „Кардиал“ у Теслићу, са почетком у 11,45 часова, а снимање кадрова у 11,00 часова на почетку Конференције.

Новинарима ће се обратити Ранка Мишић, предсједница Савеза  синдиката Републике Српске и Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!