Оснивачка Скупштина Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске

Оснивачка скупштина Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС одржана је данас у Савезу синдиката Републике Српске. У нову, 15. грану у оквиру Савеза синдиката Републике Српске укључиле су се многобројне синдикалне организација из области локалне самоуправе, управе и јавних служби, које су раније биле у саставу Синдиката управе РС, и које су одлучиле да остану у саставу највеће асоцијације радника.

Скупштина је једногласно изабрала органе ове гране, и то републички, надзорни и статутарни одбор, те усвојила Статут и друге акте неопходне за функционисање синдиката.

За предсједника ове гране предложена су три кандидата и то Бранко Зеленовић из Синдикалне организације Вода Српске, Драган Пајић из општинске управе Дервента и Милан Павловић из општинске управе Сребреница. За предсједника је изабран Бранко Зеленовић већином гласова.

Бранко Зеленовић, новоизабрани предсједник гране рекао је да ће да ради скупа са својим колегама на заштити радних права, омасовљавању синдиката и солидарности његових чланова. Он је рекао да ће се посебно радити на измјенама законских рјешења која се односе на раднике у овим дјелатностима, а првенствено измјене Закона о локалној самоуправи РС и Закона о државним службеницима РС, као и посебним колективним уговорима у овим дјелатностима.

Бранко Зеленовић, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске

“ Морамо да радимо сви заједно. Ја сам само први међу једнакима, а заједно са својим сарадницима и Савезом синдиката РС ћу радити на побољшању права и интереса радника “  рекао је Зеленовић.

Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС рекао је да ће током ове седмице бити поднесен захтјев за регистрацију новог синдиката, код надлежног министарства, као и код суда.

“ Очекујемо да ће рјешење о регистрацији бити готово већ сљедеће седмице, а потом слиједи пререгистрација синдикалних организација. Овај синдикат ће у оквиру Савеза синдиката РС радити у свом пуном капацитету. Позивамо све чланове да буду активни учесници свог синдиката, да раде и предлажу, да се боре и солидаришу “ рекао је Станковић.

Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана, Београд 10 - 12. децембар

“ Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана “ , Београд 10 – 12. децембар

Међународна сарадња
Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествоваће у раду округлог стола о теми „Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана“ који организује Регионални синдикални савјет Солидарност којег су основали савези синдиката [опширније]