Osnivačka Skupština Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske

Osnivačka skupština Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS održana je danas u Savezu sindikata Republike Srpske. U novu, 15. granu u okviru Saveza sindikata Republike Srpske uključile su se mnogobrojne sindikalne organizacija iz oblasti lokalne samouprave, uprave i javnih službi, koje su ranije bile u sastavu Sindikata uprave RS, i koje su odlučile da ostanu u sastavu najveće asocijacije radnika.

Skupština je jednoglasno izabrala organe ove grane, i to republički, nadzorni i statutarni odbor, te usvojila Statut i druge akte neophodne za funkcionisanje sindikata.

Za predsjednika ove grane predložena su tri kandidata i to Branko Zelenović iz Sindikalne organizacije Voda Srpske, Dragan Pajić iz opštinske uprave Derventa i Milan Pavlović iz opštinske uprave Srebrenica. Za predsjednika je izabran Branko Zelenović većinom glasova.

Branko Zelenović, novoizabrani predsjednik grane rekao je da će da radi skupa sa svojim kolegama na zaštiti radnih prava, omasovljavanju sindikata i solidarnosti njegovih članova. On je rekao da će se posebno raditi na izmjenama zakonskih rješenja koja se odnose na radnike u ovim djelatnostima, a prvenstveno izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi RS i Zakona o državnim službenicima RS, kao i posebnim kolektivnim ugovorima u ovim djelatnostima.

Branko Zelenović, predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske

“ Moramo da radimo svi zajedno. Ja sam samo prvi među jednakima, a zajedno sa svojim saradnicima i Savezom sindikata RS ću raditi na poboljšanju prava i interesa radnika “  rekao je Zelenović.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS rekao je da će tokom ove sedmice biti podnesen zahtjev za registraciju novog sindikata, kod nadležnog ministarstva, kao i kod suda.

“ Očekujemo da će rješenje o registraciji biti gotovo već sljedeće sedmice, a potom slijedi preregistracija sindikalnih organizacija. Ovaj sindikat će u okviru Saveza sindikata RS raditi u svom punom kapacitetu. Pozivamo sve članove da budu aktivni učesnici svog sindikata, da rade i predlažu, da se bore i solidarišu “ rekao je Stanković.

Poslednje vijesti

11. sindikalna ljetna škola Pan - evropskog regionalnog savjeta " Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi " Sarajevo, 11 - 13. septembar 2018. godine

11. sindikalna ljetna škola Pan – evropskog regionalnog savjeta “ Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi “ Sarajevo, 11 – 13. septembar 2018. godine

Međunarodna saradnja