Одржана сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа РС

У Бањалуци је данас одржана сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа Републике Српске, на којој је било ријечи о преговорима са Министарством правде и премијером Српске у вези са побољшањем материјалног статуса запослених у републичким правосудним институцијама.

Наиме, Републички одбор Синдиката правосуђа подржава најаве Владе Републике Српске и кључних људи из Српске о повећању плата од почетка наредне године уз захтјев да се радницима са најнижим примањима зарада повећа за 20 одсто и да се повећања на том плану дешавају у континуитету.

Предсједник  Синдиката правосуђа Синиша Петровић изјавио је новинарима у Бањалуци да захтијевају да плата радника са средњом стручном спремом буде повећана за 15 одсто, а за све остале за 10 одсто.

Желимо да повећање буде праведно и у износу који ће колико-толико унаприједити материјални статус радника“, рекао је Синиша Петровић.

Он је навео да Синдикат инсистира да се у другој половини наредне године планира још једно повећање ради постизања континуитета раста плата у Српској.

„Ми ћемо у оквиру Савеза синдиката покренути иницијативу да се на постојеће плате врати накнада за топли оброк и регрес“, рекао је Петровић.
Он је најавио и иницијативу Синдиката правосуђа за измјену начина обрачуна накнаде за превоз радника у складу са Законом о раду. Синдикат ће поново тражити рјешавање питања накнада за боловање у смислу доношења правилника о пуној накнади за категорисане болести и да се породиљско боловање у пуном износу финансира из Фонда дјечије заштите.

Синдикат правосуђа очекује и да у наредној години, односно другој половини 2020. године дође до додатног повећања плата. Синдикат ће покренути и иницијативу да се врати накнада за топли оброк и регрес.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!