Održana sjednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa RS

Održana sjednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa RS
Održana sjednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa RS

U Banjaluci je danas održana sjednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Republike Srpske, na kojoj je bilo riječi o pregovorima sa Ministarstvom pravde i premijerom Srpske u vezi sa poboljšanjem materijalnog statusa zaposlenih u republičkim pravosudnim institucijama.

Naime, Republički odbor Sindikata pravosuđa podržava najave Vlade Republike Srpske i ključnih ljudi iz Srpske o povećanju plata od početka naredne godine uz zahtjev da se radnicima sa najnižim primanjima zarada poveća za 20 odsto i da se povećanja na tom planu dešavaju u kontinuitetu.

Predsjednik  Sindikata pravosuđa Siniša Petrović izjavio je novinarima u Banjaluci da zahtijevaju da plata radnika sa srednjom stručnom spremom bude povećana za 15 odsto, a za sve ostale za 10 odsto.

Želimo da povećanje bude pravedno i u iznosu koji će koliko-toliko unaprijediti materijalni status radnika“, rekao je Siniša Petrović.

On je naveo da Sindikat insistira da se u drugoj polovini naredne godine planira još jedno povećanje radi postizanja kontinuiteta rasta plata u Srpskoj.

„Mi ćemo u okviru Saveza sindikata pokrenuti inicijativu da se na postojeće plate vrati naknada za topli obrok i regres“, rekao je Petrović.
On je najavio i inicijativu Sindikata pravosuđa za izmjenu načina obračuna naknade za prevoz radnika u skladu sa Zakonom o radu. Sindikat će ponovo tražiti rješavanje pitanja naknada za bolovanje u smislu donošenja pravilnika o punoj naknadi za kategorisane bolesti i da se porodiljsko bolovanje u punom iznosu finansira iz Fonda dječije zaštite.

Sindikat pravosuđa očekuje i da u narednoj godini, odnosno drugoj polovini 2020. godine dođe do dodatnog povećanja plata. Sindikat će pokrenuti i inicijativu da se vrati naknada za topli obrok i regres.