Неће бити вишка запослених у локалним самоуправама у Републици Српској

Делегација Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, коју је предводио предсједник Бранко Зеленовић, разговарала је данас у Бањалуци са помоћницима министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Николом Кнежевићем и Славицом Лукић.

Тема разговора била је Програм рада Министарства у 2019. години  са посебним акцентом  на доношењу измјена и допуна  Закона о локалној самоуправи Републике Српске, Закона о државним службеницима РС, Закона о платама РС и  потписивању посебних колективних уговора у овим областима.

Послије двочасовног разговора закључено да неће бити отпуштања запослених   у локалним самоуправама у РС, те да ће садашњи Закон о локалној самоуправи РС остати на снази још  најмање двије године, а да ће се у том периоду, уз активно учешће представника гранског синдиката , донијети измјене и допуне поменутог закона.

Договорено је такође, да ће се  уз активно учешће представника Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби  РС, до краја 2019. године,  донијети измјене и допуне Закона о државним службеницима РС  као и Закона о платама РС.

Преговори представника Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС и Министарства ће се наставити и у наредном периоду.

Делегацију Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, поред предсједника Зеленовића, сачињавали су Драгана Мацан,  представник Синдикалне организације Градске управе Града Бања Луке и члан  Републичког одбора, Нада Марковић Спасојевић, предсједница Синдикалне организације Градске управе Града Бијељина,  Сузана Гојковић, предсједница Синдикалне организације општинске управе Кнежево, представник регије Бирач Хаџи Мирослав Ерић и предсједник Синдикалне организације Фонда ПИО Филијала Добој Милорад Нарић.

Седми форум цивилног друштва Западног Балкана 16. и 17. април 2019.године, Тирана

Седми форум цивилног друштва Западног Балкана, Тирана, 16. и 17. април 2019. године

Међународна сарадња
У Тирани, 16. и 17. арила 2019. године одржава се Седми форум цивилног друштва Западног Балкана који организује Европски економско-социјални савјет о теми „Стање цивилног друштва на Западном Балкану- стање социјалног дијалога.“ Овај Форума је [опширније]