МОР трипартизам “ веома моћан противотров“ за негативне политичке трендове и дискурс

МОР трипартизам " веома моћан противотров" за негативне политичке трендове и дискурс

Међународна конференција рада завршена је 8. Јуна 2018. са поруком  генералног директора МОР –а , Гаја Рајдера, да се „његује, штити и практикује“ социјални дијалог. Трипартизам  који окупља владе, послодавце и раднике – „не само да даје вриједност у свијету рада, већ је и најмоћнији противотров за неке од негативних трендова које видимо у јавном и политичком дискурсу,“ додао је он.

Конференција ће наставити расправу о насиљу и узнемиравању у свијету рада током сљедеће МОР-ове конференције поводом  стогодишњице  у јуну 2019, са циљем усвајања Конвенције допуњене препоруком.

Осврћући се на конференцијски одбор који се бавио ефикасном сарадњом у развоју, констатовано је да се ова конференција благовремено укључила у разматрање економског развоја и развоја сарадње, с обзиром на процес реформе развојног система УН-а.

Дана 4.јуна, добитник Нобелове награде за мир, Kailash Satyarthi, присуствовао је 20.годишњици Свјетског  марша против дјечијег рада. Конференција је такође обиљежила 20.годишњицу МОР-ове декларације о основним начелима и правима рада.

Конференцији су се обратила и три државника: предсједник Ирске   Michael O’Higgins , предсједник Средњеафричке Републике  Faustin Archange Touadéra  и предсједник Колумбије Juan Manuel Santos. Сва три предсједника су истакла да је улога достојанственог рада круцијална за промовисање мира и социјалне правде.

Дана 7.јуна на свјетском самиту рада,наставило се разговарати  о достојанственом раду  посебно о стварању достојанствеених радних мјеста у земљама које су изашле из конфликата, криза и катастрофа кроз панел дискусију у којој су учествовали  Helder Da Costa, генерални секретар     Г 7+; Sylvia Escobar,предсједница нафтне компаније Терпел из Колумбије; Rosa Helena Flórez González, генерални секретар Савеза синдиката Колумбије  (CTC); Filippo Grandi, УН високи комесар за избјеглице  (UNHCR); Луција Љубић-Лепине , стални представник БиХ у УН у Женеви и   Rokia Traoré, амбасадор за Фондацију  Passerelle из Малија.

На крају, генерални директор је поднио свој годишњи извјештај о ситуацију радника у окупираним арапским територијама.   Извјештај је заснован на мисији која је скупила и информације о стању радника у окупираној палестинској територији (на Западној обали, укључујући источни Јерусалим, и Газу) и окупирани сиријски Голан.

На конференцији је укинуто 6 и повучена три  међународна стандарда рада.

Друга два конференцијска одбора су се бавила питањима социјалног дијалога и трипартизма, као и примјени конвенција и препорука МОР-а.

У делегациј БиХ била је и предсједница ССРС Ранка Мишић и стручни сарадник за међународне односе у ССРС Биљана Шкрбић

Више од  5.000 акредитованих делегата из 187 земаља чланица МОР-а учествовало је у 107.засједању Међународне конференције рада која се сваке године одржава у Женеви у Швицарској. Делегација БиХ  у чијем саставу су били помоћник министра цивилних послова БиХ Дамир Диздаревић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић и директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић, те сарадници за међународне односе из ССРС Биљана Шкрбић ,Кемал Салић из МЦПБиХ и Милка Кантар из УУПРС.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]