MOR tripartizam “ veoma moćan protivotrov“ za negativne političke trendove i diskurs

MOR tripartizam " veoma moćan protivotrov" za negativne političke trendove i diskurs
MOR tripartizam " veoma moćan protivotrov" za negativne političke trendove i diskurs

Međunarodna konferencija rada završena je 8. Juna 2018. sa porukom  generalnog direktora MOR –a , Gaja Rajdera, da se „njeguje, štiti i praktikuje“ socijalni dijalog. Tripartizam  koji okuplja vlade, poslodavce i radnike – „ne samo da daje vrijednost u svijetu rada, već je i najmoćniji protivotrov za neke od negativnih trendova koje vidimo u javnom i političkom diskursu,“ dodao je on.

Konferencija će nastaviti raspravu o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada tokom sljedeće MOR-ove konferencije povodom  stogodišnjice  u junu 2019, sa ciljem usvajanja Konvencije dopunjene preporukom.

Osvrćući se na konferencijski odbor koji se bavio efikasnom saradnjom u razvoju, konstatovano je da se ova konferencija blagovremeno uključila u razmatranje ekonomskog razvoja i razvoja saradnje, s obzirom na proces reforme razvojnog sistema UN-a.

Dana 4.juna, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Kailash Satyarthi, prisustvovao je 20.godišnjici Svjetskog  marša protiv dječijeg rada. Konferencija je takođe obilježila 20.godišnjicu MOR-ove deklaracije o osnovnim načelima i pravima rada.

Konferenciji su se obratila i tri državnika: predsjednik Irske   Michael O’Higgins , predsjednik Srednjeafričke Republike  Faustin Archange Touadéra  i predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos. Sva tri predsjednika su istakla da je uloga dostojanstvenog rada krucijalna za promovisanje mira i socijalne pravde.

Dana 7.juna na svjetskom samitu rada,nastavilo se razgovarati  o dostojanstvenom radu  posebno o stvaranju dostojanstveenih radnih mjesta u zemljama koje su izašle iz konflikata, kriza i katastrofa kroz panel diskusiju u kojoj su učestvovali  Helder Da Costa, generalni sekretar     G 7+; Sylvia Escobar,predsjednica naftne kompanije Terpel iz Kolumbije; Rosa Helena Flórez González, generalni sekretar Saveza sindikata Kolumbije  (CTC); Filippo Grandi, UN visoki komesar za izbjeglice  (UNHCR); Lucija Ljubić-Lepine , stalni predstavnik BiH u UN u Ženevi i   Rokia Traoré, ambasador za Fondaciju  Passerelle iz Malija.

Na kraju, generalni direktor je podnio svoj godišnji izvještaj o situaciju radnika u okupiranim arapskim teritorijama.   Izvještaj je zasnovan na misiji koja je skupila i informacije o stanju radnika u okupiranoj palestinskoj teritoriji (na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim, i Gazu) i okupirani sirijski Golan.

Na konferenciji je ukinuto 6 i povučena tri  međunarodna standarda rada.

Druga dva konferencijska odbora su se bavila pitanjima socijalnog dijaloga i tripartizma, kao i primjeni konvencija i preporuka MOR-a.

U delegacij BiH bila je i predsjednica SSRS Ranka Mišić i stručni saradnik za međunarodne odnose u SSRS Biljana Škrbić
U delegacij BiH bila je i predsjednica SSRS Ranka Mišić i stručni saradnik za međunarodne odnose u SSRS Biljana Škrbić

Više od  5.000 akreditovanih delegata iz 187 zemalja članica MOR-a učestvovalo je u 107.zasjedanju Međunarodne konferencije rada koja se svake godine održava u Ženevi u Švicarskoj. Delegacija BiH  u čijem sastavu su bili pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Damir Dizdarević, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić i direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić, te saradnici za međunarodne odnose iz SSRS Biljana Škrbić ,Kemal Salić iz MCPBiH i Milka Kantar iz UUPRS.


Prvomajska poruka radnika Republike Srpske – Povećanje plata nema alternativu!!!