Неопходан нови систем плата

Неопходан нови систем плата
Неопходан нови систем плата

Предсједник Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске Данко Ружичић истакао је да је повећање најниже плате у Српској направило значајан искорак, али да је код већине послодаваца ријешено само питање најниже плате, те да је неопходан нови систем обрачуна плата. Поводом 1. маја, Међународног празника рада, Ружичић је подсјетио да је у сектору текстила, коже и обуће запослено око 12.500 радника, углавном женске радне снаге.

„То је радно интензивна, а ниско акумулативна грана у којој се раде углавном дорадни лон послови, тако да је мала акумулација капитала. Просјечна плата у прошлој години, према подацима Пореске управе, била је 963 КМ, што је ниже од просјечне плате у прерађивачкој индустрији, која је прошле године била 1.045 КМ“, рекао је Ружичић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Подсјећа да је основни проблем што у сектору текстила, коже и обуће, као и другим гранама привреде, није потписан грански колективни уговор, па је само 20 одсто радника покривено колективним уговором на нивоу компаније.

„Сви остали конзумирају само права из Закона о раду. Зато је неопходан нови систем плата, како би се на праведнији начин исплаћивале, односно обрачунавале плате свим  радницима. Није довољно исплатити најнижу плату, а осталим радницима да послодавац да колико он сматра да треба. Зараде треба јасно дефинисати колективним уговором“, навео је Ружичић.

Ружичић каже да у Теслићу постоји фирма у којој су 123 радника остала без посла, након што је послодавац из Њемачке раскинуо уговор са фабриком, јер менаџмент није исплаћивао порезе и доприносе. Тврди да се сада ради на томе да тај послодавац отвори нову фабрику, у нади да ће запослитии те исте раднике.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић истакао је да је у овој области запослено око 60.000 радника, од чега 40.000 у трговини.

„Повећање најниже плате у Републици Српској је радницима у трговини донио доста доброга. Просјечна плата у трговини у марту је 1.250 КМ, а у угоститељству око 100 КМ мање“, рекао је Савановић.

Послодавци у области трговине су, како каже Савановић, примијенили одлуку о најнижој плати, али су и осталим радницима у области трговине повећали плате у просјеку 100-150 КМ. Подсјећа да и даље није потписан грански колективни уговор, јер послодавци не желе да воде социјални дијалог.

„Највећи проблеми у области трговине и туризма су недостатак радне снаге, рад током празника, који није адекватно плаћен, те рад недјељом. Иако је дошло до благог побољшања стања, то није довољно. Министарство трговине није успјело донијети Закон којим ће бити дефинисано да је недјеља нерадни дан у Српској. Ми ћемо у Синдикату поново активирати то питање“, каже Савановић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!