Плате радника у привреди нису уређене у складу са Законом и Уставом

Плате радника у привреди нису уређене у складу са Законом и Уставом
Плате радника у привреди нису уређене у складу са Законом и Уставом

Радници у грађевинарству, шумарству и преради дрвета су незадовољни, плате су мале, а плате радника у привреди нису уређена у складу са Законом и Уставом, поручено је са данашње конференције за новинаре, која је одржана у Бањој Луци. Драгана Врабичић, предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности Републике Српске подсјећа јавност да је грана грађевинарства годинама на посљедњем мјесту по просјечној плати. Просјечна плата у марту мјесецу у грађевинарству износила је 1.097 КМ и нешто је већа само због раста најниже плате, док остале плате у овој области, како каже, нису расле.

„Имамо изједначавање платних разреда и онда имате ВКВ радника који ради за најнижу плату. И даље је проблем у томе што немамо потписане Посебне колективне уговоре. Права радника у привреди, са посебним акцентом на плате, нису уређена у складу са Законом и Уставом. Ми и даље немамо потписан ни један грански колективни уговор у привреди. У грађевинском сектору се углавном уплаћује најнижа плата и на тај износ се уплате порези и доприноси. За инспекцију је то уредна контрола, јер не постоји грански колективни уговор“, каже Врабичићева.

Владо Павловић, предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске тврди да у овој области постоји 90% потписаних Појединачних колективних уговора на нивоу предузећа. У приватним предузећима плате су редовне и расту, док је у ЈПШ „Шуме РС“ а.д. Соколац стање изузетно тешко.

„У појединим газдинствима у склопу ЈПШ „Шуме РС“, иако постоји колективни уговор, сва права у посљедње три године смо морали да остварујемо штрајком. У појединим газдинствима ни једна плата у 2024. години још није исплаћена, радници су тек добили децембарску плату, а има и оних који ни децембарску плату нису исплатили. Имамо велику разлику у исплати плата, једни директори поштују цијену рада од 175 КМ, док други не примјењују ту цијену рада. Очекујемо од новог директора бољу сарадњу, смањење фиктивних трошкова у овом јавном предузећу  и идентификовање радника који су само на платном списку и не долазе на посао“, каже Павловић.

На конференцији за новинаре је закључено да је тренутни систем плата у Српској  неодржив. Нови систем плата је неопходан, како би за сваку платну групу за одређени посао постојао одређени коефицијент, који би био помножен са најнижом платом. Само новим системом плата у Српској се неће дешавати да НК радник и инжењер раде за најнижу плату.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!