Kraće radno vrijeme daleko od RS

Kraće radno vrijeme daleko od RS
Kraće radno vrijeme daleko od RS

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske je za „Glas Srpske“ rekla da u Srpskoj nijedno privredno društvo ne razmišlja o skraćivanju radnog vremena.

Srpska i BiH su svjetlosnim godinama daleko od svjetskih kompanija koje su pribjegle smanjivanju radnih sati jer su uvidjele da radnici rade pod pritiskom. Takvi poslodavci su samo na dobitku jer su njihovi zaposleni motivisani, nasmijani, inovativni i visokoproduktivni. Kod nas u pojedinim preduzećima radna sedmica traje 50 časova, a ne 40, kako je propisano“, rekla je Mišićeva i dodala da je u RS jedina novina to što pojedine firme uvode takozvano “klizno” radno vrijeme.

Ona je istakla da je Savez sindikata lani pokušavao da pokrene priču o kraćem radnom vremenu za pojedine djelatnosti, ali da ta ideja nije naišla na prihvatanje poslovne zajednice.

Iako je to moguće uraditi tako da svi budu zadovoljni, naši privrednici su ocijenili da taj proces mnogo košta. Oni razmišljaju na način da sebi zgrnu što više novca i da se da ta dobit nimalo ne preliva u džepove radnika“, rekla je Ranka Mišić za „Glas Srpske“.

Cijeli tekst pročitajte na www.glassrpske.com


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!