Jednodnevni sastanak Grupe 10 BWI-a u Skoplju, Sjeverna Makedonija, 04.09.2019 godine

Jednodnevni sastanak Grupe 10 BWI-a u Skoplju, Sjeverna Makedonija, 04.09.2019 godine
Jednodnevni sastanak Grupe 10 BWI-a u Skoplju, Sjeverna Makedonija, 04.09.2019 godine

U organizaciji Međunarodne organizacije radnika građevinarstva i šumarstva ( Building and Wood Worker’s International – BWI ) i Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije, 4. septembra održava se jednodnevni sastanak Grupe 10 BWI-a u Skoplju, Sjeverna Makedonija.

Učesnici sastanka razmatraju Izvještaj sa sastanka Svjetskog vijeća BWI-a ( maj 2019 ) – globalne kampanje i ostale aktivnosti, te Strateške reforme za sindikate iz jugoistočne Evrope: Odgovori na izazove iz oblasti tržišta rada i zapošljavanja, sindikalnog organizovanja i kolektivnog pregovaranja u BWI sektorima. Predstavnici sindikata građevinarstva, putara, šumarstva, drvne i industrije papira iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije. Turske, Albanije i Bosne i Hercegovine upoznaće predstavnike BWI-a sa situacijom u svojim zemljama u sektorima BWI, te razmijeniti iskustva i dogovoriti aktivnosti za naredni period, kako globalno tako i individualno za svaki od sektora. Sastanku pristustvuju i Albert Emilio Yuson (Ambet) generalni sektretar BWI, Coen van der Veer, direktor pri BWI za sektor šumarstva i prerade drveta i Jasmin Redžepović asistent BWI za edukaciju.

Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske predstavlja predsjednik Vlado Pavlović, a ispred SSŠPDP BIH sastanku prisustvuje i predsjednik Lejla Ćatić. Sastanak predstavnika Grupe 10 održava se u Skoplju, gdje je od 2-5. septembra u toku globalni seminar za mlade ženske lidere.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!