Apel iz Saveza sindikata Republike Srpske – „Preraspodjelom radnog vremena zaštititi zdravlje radnika na vrućinama“

Apel iz Saveza sindikata Republike Srpske - "Preraspodjelom radnog vremena zaštititi zdravlje radnika na vrućinama"
Apel iz Saveza sindikata Republike Srpske - "Preraspodjelom radnog vremena zaštititi zdravlje radnika na vrućinama"

Iz Saveza sindikata Republike Srpske upućen je apel poslodavcima da preraspodjelom radnog vremena zaštite zdravlje radnika koji poslove obavljaju napolju radi ekstremnih vrućina u Republici Srpskoj.

Građevinari, komunalci, i drugi radnici koji rade na otvorenom, svakodnevno su izloženi riziku od toplotnog udara, sunčanice i opekotina.

U Savezu sindikata Republike Srpske ističu da ne postoji pravilnik kojim se regulište rad na otvorenom tokom ekstremnih vrućila, ali upućuju apel poslodavcima .

„Nama danas radnici na 37 i 38 stepeni rade na otvorenom, gdje taj posao sam po sebi proizvodi dodatno visoku temperaturu. Ugroženi su im životi i niko se baš posebno ni ne brine zašto je to tako. Pozivamo i inspektore da i oni izvrše kontrole iako realno govoreći nemate propisan iznos temperature kada se prekida rad. Sve je to pitanje procjene ali svako normalan i zdrav zna da u ovome trenutku na 35 stepeni ne možete raditi na otvorenom.“ rekla je Ranka Mišić predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske pozvalo je građane da, zbog ekstremno visoke temperature vazduha, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova.

Ministarstvo zdravlja Srpske pozvalo je građane da, zbog ekstremno visoke temperature vazduha, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova. Apel je uputio i Sindikat. Traže od poslodavaca da preraspodjelom radnog vremena zaštite zdravlje radnika na vrućinama.

Toplotni udar, kao najteža posljedica boravka na otvorenom za vrijeme vrućina, može biti smrtonosan posebno za lica osjetljiva na visoke temperature i za hronične bolesnike. Zbog toga je svoje obaveze tokom vrelina potrebno svesti na minimum i piti mnogo tečnosti.

Prilog RTRS


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!