Апел из Савеза синдиката Републике Српске – „Прерасподјелом радног времена заштитити здравље радника на врућинама“

Апел из Савеза синдиката Републике Српске - "Прерасподјелом радног времена заштитити здравље радника на врућинама"

Из Савеза синдиката Републике Српске упућен је апел послодавцима да прерасподјелом радног времена заштите здравље радника који послове обављају напољу ради екстремних врућина у Републици Српској.

Грађевинари, комуналци, и други радници који раде на отвореном, свакодневно су изложени ризику од топлотног удара, сунчанице и опекотина.

У Савезу синдиката Републике Српске истичу да не постоји правилник којим се регулиште рад на отвореном током екстремних врућила, али упућују апел послодавцима .

„Нама данас радници на 37 и 38 степени раде на отвореном, гдје тај посао сам по себи производи додатно високу температуру. Угрожени су им животи и нико се баш посебно ни не брине зашто је то тако. Позивамо и инспекторе да и они изврше контроле иако реално говорећи немате прописан износ температуре када се прекида рад. Све је то питање процјене али свако нормалан и здрав зна да у овоме тренутку на 35 степени не можете радити на отвореном.“ рекла је Ранка Мишић предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

Министарство здравља Републике Српске позвало је грађане да, због екстремно високе температуре ваздуха, што мање времена проводе на отвореном, посебно у најтоплијем периоду дана од 10 до 17 часова.

Министарство здравља Српске позвало је грађане да, због екстремно високе температуре ваздуха, што мање времена проводе на отвореном, посебно у најтоплијем периоду дана од 10 до 17 часова. Апел је упутио и Синдикат. Траже од послодаваца да прерасподјелом радног времена заштите здравље радника на врућинама.

Топлотни удар, као најтежа посљедица боравка на отвореном за вријеме врућина, може бити смртоносан посебно за лица осјетљива на високе температуре и за хроничне болеснике. Због тога је своје обавезе током врелина потребно свести на минимум и пити много течности.

Прилог РТРС

Регионални форум о платама, Београд, 16-17.јули 2019. године

Регионални форум о платама, Београд, 16-17. јули 2019. године

Међународна сарадња