Ранка Мишић за Српска инфо: Пријавићемо послодавце МОР-у

Савез синдиката РС ће у наредном периоду обавијестити Међународну организацију рада (МОР) да Унија удружења послодаваца РС не жели колективне уговоре, рекла је за „Српска инфо“ Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС. Истиче да овдје није само ријеч о општем колективном уговору, јер радници већину права која би остварили овим уговором остварују одлуком Владе.

Ова одлука, којом су дефинисана права радника, донесена је и важи све док општи колективни уговор не буде закључен. Међутим, питање је колективних уговора којима се утврђују плате. А то што послодавци неким правилницима и одлукама одређују плате, и то увијек на штету радника, јесте неуставно“, рекла је Ранка Мишић.

Према њеним ријечима, од МОР-а ће тражити да пошаљу своје представнике из сектора рада, да обаве разговор с руководством Уније удружења послодаваца.

Унија и постоји да би водили социјални дијалог, чији је један од кључних елемената колективно преговарање. То, међутим, послодавци у РС не раде, па ћемо на овај начин покушати да извршимо притисак на њих. Да их натјерамо да се уозбиље и схвате да колективни уговор треба и њима и радницима, и да то није нешто што је измислио Савез“, поручује Мишићева.

Цијели текст прочитајте на www.srpskainfo.com

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!