Ranka Mišić za Srpska info: Prijavićemo poslodavce MOR-u

Savez sindikata RS će u narednom periodu obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada (MOR) da Unija udruženja poslodavaca RS ne želi kolektivne ugovore, rekla je za „Srpska info“ Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS. Ističe da ovdje nije samo riječ o opštem kolektivnom ugovoru, jer radnici većinu prava koja bi ostvarili ovim ugovorom ostvaruju odlukom Vlade.

Ova odluka, kojom su definisana prava radnika, donesena je i važi sve dok opšti kolektivni ugovor ne bude zaključen. Međutim, pitanje je kolektivnih ugovora kojima se utvrđuju plate. A to što poslodavci nekim pravilnicima i odlukama određuju plate, i to uvijek na štetu radnika, jeste neustavno“, rekla je Ranka Mišić.

Prema njenim riječima, od MOR-a će tražiti da pošalju svoje predstavnike iz sektora rada, da obave razgovor s rukovodstvom Unije udruženja poslodavaca.

Unija i postoji da bi vodili socijalni dijalog, čiji je jedan od ključnih elemenata kolektivno pregovaranje. To, međutim, poslodavci u RS ne rade, pa ćemo na ovaj način pokušati da izvršimo pritisak na njih. Da ih natjeramo da se uozbilje i shvate da kolektivni ugovor treba i njima i radnicima, i da to nije nešto što je izmislio Savez“, poručuje Mišićeva. 

Cijeli tekst pročitajte na www.srpskainfo.com


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!