Ranka Mišić za BLink: Novinari imaju podršku Saveza sindikata RS, nadamo se boljem Zakonu od predloženog nacrta

Ranka Mišić za BLink: Novinari imaju podršku od Saveza sindikata RS, nadamo se boljem Zakonu od predloženog nacrta
Ranka Mišić za BLink: Novinari imaju podršku od Saveza sindikata RS, nadamo se boljem Zakonu od predloženog nacrta

Predsjednica Saveza sindikata ističe da bi trebalo riješiti uređenje javne dostupnosti vlasništva portala, jer mnogi portali bez impresuma nanose veliku štetu javnosti ali i samoj novinarskoj zajednici.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić za portal BLink komentarisala je nacrt o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i naglasila da se konačna forma treba razlikovati od trenutnog nacrta jer se sloboda medija mora braniti.

– Kada govorimo o izmjenama Krivičnog zakona, prvo da naglasim da je nama svima sloboda jako važna i zagarantovana Ustavom. Sloboda podrazumijeva i velike odgovornosti i to nam je svima jasno. Svaku slobodu koja ne ugrožava slobodu drugoga, mi apsolutno podržavamo. Podržavamo i borbu novinara da imaju slobodu u svom radu, pisanju, istraživanju, kao i da za to ne snose nikakvu odgovornost. Sigurno je da njihov posao podrazumijeva tu vrstu odgovornosti, odnosno da se piše i govori ono što jeste istina. Važno je da istina dopre do javnosti i da javnost donese svoj sud o tome – ističe Mišić za naš portal.

Ona naglašava da Savez sindikata snažno podržava novinarsku zajednicu i da će se uključiti i direktno u javnu raspravu, kada na nju dođe red.

– Mi kao Sindikat podržavamo čestite i odgovorne novinare u Srpskoj i podržavamo njihove stavove i kao Savez sindikata ćemo se uključiti u javnu raspravu koja će biti organizovana nakon vjerovatnog usvajanja nacrta ovog zakona. Potpuno sam sigurna da će se nacrt Zakona mnogo razlikovati od samog Zakona, nakon javnih rasprava, odnosno da će forma prijedloga Zakona biti znatno drugačija i da će novinari u najvećem dijelu svojih zahtjeva, ako ne u potpunosti, uspjeti, a od nas će zasigurno imati podršku – kaže Mišić za BLink.

Dodaje da će Savez sindikata RS pozvati ključne ljude iz novinarskih udruženja ali i redakcija na debatu na kojoj bi bio usvojen zajednički stav u istupanju za vrijeme javne rasprave.

– Imaćemo tu vrstu komunikacije sa novinarima prije nego što iznesemo i iznesemo naše stavove vezano za imjene ovog Zakona. Jako nam je važno da to usaglasimo sa novinarskom zajednicom kako bi na taj način mogli biti podrška zahtjevima novinara po pitanju ovog zakonskog rješenja. Na taj način želimo da budemo istinska, a ne deklarativna podrška novinarima u ostvarivanju njihovih prava – dodaje predsjednica Saveza sindikata.

Ona ističe da je trebalo riješiti i uređenje pitanje vlasništva portala i javne dostupnosti njihovih redakcija, jer smo, kako je dodala, svjedoci da mnogi portali bez impresuma nanose veliku štetu javnosti ali i samoj novinarskoj zajednici,na način da često iznose podatke i tekstove koji nisu ni blizu istine. Činjenica je, kako dodaje, da taj javni prostor treba urediti, ali to uređenje ne treba da predviđa ukidanje slobode.

Ona je dodala i da bi sindikalno organizovanje novinara u Srpskoj značajno pomoglo u poboljšanju statusa novinarske i medijske zajednice.

– Govoriti o novinarima i njihovom položaju, tu moramo da fokusiramo stvar, prije svega na uslove rada i primanja novinara u Srpskoj. Primanja novinara, koji rade toliko odgovoran i važan posao, kao i uslovi u kojima rade, su ispod svakog nivoa. Plate novinara su izuzetno niske, a sa druge strane težina njihovog posla i stresa je ogromna, i to ni na koji način nije valorizovano kroz njihova primanja i uslove rada. Nama u Sindikatu je jako žao što ne možemo doprijeti do novinara u smislu da se novinari sindikano organizuju, jer smatramo da je to izuzetno važno. Kroz sindikalno organizovanje mogu lakše da se bore za bolje uslove rada i na taj način mogu artikulisati ono što je njima važno u njihovom radu. Mi im, iz Sindikata, stojimo uvijek kao podrška. Ovim putem bih opet apelovala da se novinari sindikalno organizuju, isključivo zbog borbe za svoja prava – zaključuje u razgovoru za BLink Ranka Mišić.

IZVOR: www.blink.ba


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!