Послодавци опет нису дошли на састанак са синдикалцима

Послодавци опет нису дошли на састанак са синдикалцима
Послодавци опет нису дошли на састанак са синдикалцима

Представници Уније Удружења послодаваца нису се данас одазвали позиву на састанак са привредним синдикатима у Савезу сидниката Републике Српске, да разговарају на тему провођења активности за закључивање посебних колективних уговора за реални сектор. Тане Пеулић, потпредсједник Савеза синдиката за привредне синдикате РС подсјетио је јавност да је раније послодавцима понуђено неколико термина за састанак и да ни на један од тих термина нису дошли.

„На тематској Конференцији „Веће плате и бољи услови рада за останак радника у Републици Српској“ која је одржана 26.08. у Бањалуци, Савез синдиката РС је добио обећање од Драгутина Шкребића, предсједника Уније удружења послодаваца РС да ће послодавци преговарати и разговарати. Након тога је састанак требао бити одржан 02.09., међутим ни тада, као ни данас, послодавци се нису појавили на састанак. 10 гранских синдиката представља више од 75 хиљада радника“ – поручио је Тане Пеулић.

Предсједници привредних синдиката поставили су и питање легитимности појединих удружења послодаваца. Предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Александар Томић  је испред своје синдикалне организације тражио од Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС, потврду о регистрацији гранских удружења послодаваца, који дјелују у оквиру Уније удружења послодаваца Републике Српске. 12.09.2019.године, Томић је добио званичну потврду од Министарства рада да Удружење пољопривреде и прехрамбене индустрије није регистровано у овом Министарству и тиме не постоји као званични преговарач у овој области.

„Зато се поставља питање колико би био продуктиван и ваљан састанак са нерегистрованим, односно илегалним удружењима послодаваца, јер ако нису регистровани званично и не постоје. Међу нерегистрованим удружењима је и удружење Саше Тривића, који се до сад представљао као представник Уније удружења послодаваца РС-а, а није могао преговарати у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, као ни Саша Аћић“– каже Александар Томић. 

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић каже да су послодавци недоласком на састанак послали поруку својимрадницима.

„Ово је суморна слика и надам се да ће се по овом питању многе ствари рјешавати на бољи начин. Уколико се поменути представници појаве као званични преговарачи, одмах ће бити поднесене кривичне пријаве за лажно представљање“-каже Владо Павловић.

Због чињенице да су поједина удружења радила нелегално и нису могли да преговарају, Савез синдиката РС је данас званично затражио од Министарства рада, у чијој је надлежности регистрација социјалних партнера, у складу са законским прописима, списак регистрованих гранских удружења послодаваца, који дјелују у оквиру Уније удружења послодаваца РС, њих укупно 12.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!