Poslodavci opet nisu došli na sastanak sa sindikalcima

Poslodavci opet nisu došli na sastanak sa sindikalcima
Poslodavci opet nisu došli na sastanak sa sindikalcima

Predstavnici Unije Udruženja poslodavaca nisu se danas odazvali pozivu na sastanak sa privrednim sindikatima u Savezu sidnikata Republike Srpske, da razgovaraju na temu provođenja aktivnosti za zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora za realni sektor. Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata za privredne sindikate RS podsjetio je javnost da je ranije poslodavcima ponuđeno nekoliko termina za sastanak i da ni na jedan od tih termina nisu došli.

„Na tematskoj Konferenciji „Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u Republici Srpskoj“ koja je održana 26.08. u Banjaluci, Savez sindikata RS je dobio obećanje od Dragutina Škrebića, predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS da će poslodavci pregovarati i razgovarati. Nakon toga je sastanak trebao biti održan 02.09., međutim ni tada, kao ni danas, poslodavci se nisu pojavili na sastanak. 10 granskih sindikata predstavlja više od 75 hiljada radnika“ – poručio je Tane Peulić.

Predsjednici privrednih sindikata postavili su i pitanje legitimnosti pojedinih udruženja poslodavaca. Predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS Aleksandar Tomić  je ispred svoje sindikalne organizacije tražio od Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, potvrdu o registraciji granskih udruženja poslodavaca, koji djeluju u okviru Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. 12.09.2019.godine, Tomić je dobio zvaničnu potvrdu od Ministarstva rada da Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije nije registrovano u ovom Ministarstvu i time ne postoji kao zvanični pregovarač u ovoj oblasti.

„Zato se postavlja pitanje koliko bi bio produktivan i valjan sastanak sa neregistrovanim, odnosno ilegalnim udruženjima poslodavaca, jer ako nisu registrovani zvanično i ne postoje. Među neregistrovanim udruženjima je i udruženje Saše Trivića, koji se do sad predstavljao kao predstavnik Unije udruženja poslodavaca RS-a, a nije mogao pregovarati u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, kao ni Saša Aćić“– kaže Aleksandar Tomić. 

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović kaže da su poslodavci nedolaskom na sastanak poslali poruku svojimradnicima.

„Ovo je sumorna slika i nadam se da će se po ovom pitanju mnoge stvari rješavati na bolji način. Ukoliko se pomenuti predstavnici pojave kao zvanični pregovarači, odmah će biti podnesene krivične prijave za lažno predstavljanje“-kaže Vlado Pavlović.

Zbog činjenice da su pojedina udruženja radila nelegalno i nisu mogli da pregovaraju, Savez sindikata RS je danas zvanično zatražio od Ministarstva rada, u čijoj je nadležnosti registracija socijalnih partnera, u skladu sa zakonskim propisima, spisak registrovanih granskih udruženja poslodavaca, koji djeluju u okviru Unije udruženja poslodavaca RS, njih ukupno 12.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava