Zelenović: Neprihvatljiv prekid pregovora od strane Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS

Zelenović: Neprihvatljiv prekid pregovora od strane Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS
Zelenović: Neprihvatljiv prekid pregovora od strane Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS

Članovi Republičkog odbora Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske su na današnjoj sjednici zaključili da je neprihvatljiv prekid pregovora od strane Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, koje vodi Senka Jujić. Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Branko Zelenović kaže da su predstavnici resornog ministarstva, nakon nekoliko mjeseci pregovora u vezi Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnoj zajednici,  preko noći zaustvaili pregovore u najvažnijem trenutku, kada se kreiraju budžeti za narednu godinu.

„Već mjesec dana Ministarstvo uprave i lokalne samouprave nas ignoriše. Oglušili su se na naše zahtjeve da se nastave pregovori. Nažalost, nakon nekoliko mjeseci nismo se pomakli ni korak naprijed. Zahtjevi sindikata bili su da se poveća cijena rada, da se povećaju koeficijenti za dva boda… Međutim, resorno ministarstvo, zajedno sa Savezom opština i gradova, ne nudi nikakvo rješenje“, ističe Zelenović.

Tvrdi da su članovi Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske prisiljeni da putem medija apeluju na predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića da urazumi svoje ministre, kako bi sjeli za pregovarački sto, nastavili pregovore i povećali plate.

„I u javnim službama je u junu mjesecu istekao Posebni kolektivni ugovor. Spremni smo za pregovore, podnijeli smo više urgencija, ali predstavnici Ministarstva rada nas još nisu pozvali na sastanak, kako bi otpočeli pregovore“, poručuje Zelenović.

Zelenović poručuje da su radnici, ukoliko se nadležni ogluše nakon današnjeg apela, spremni na sve vidove sindikalne borbe.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!