Zelenović: Nećemo pristati na ucjene

Zelenović: Nećemo pristati na ucjene
Zelenović: Nećemo pristati na ucjene

Članovi Odbora za pregovore reprezentativnih sindikata u oblasti lokalne samouprave će u srijedu, 15. novembra, sjesti za isti sto s predstavnicima Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, kako bi pokušali da završe posao oko Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicima lokalne samouprave, a koji, kako traže, podrazumijeva povećanje plata za više od 6.500 zaposlenih.

Iz Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, koji čine Odbor, poručuju da će, ukoliko PKU, a koji je pravni osnov za sve 64 lokalne zajednice u Srpskoj, ne bude potpisan, biti omogućeno svim načelnicima i gradonačelnicima da samoinicijativno odlučuju o iznosu primanja za zaposlene.

Iz sindikata podsjećaju da je neophodno da novi dokument bude potpisan što prije, jer su lokalne zajednice u RS već počele pripremati budžete za 2024. godinu.

Branko Zelenović, predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, kazao je za „Nezavisne novine“ da već mjesecima imaju brojne probleme kada je u pitanju saradnja s resornim ministarstvom, koje je, tvrdi, pokušalo da što duže odugovlači sa ovim pitanjem.

„Pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave trebalo je već da budu završeni, jer opštine/gradovi već planiraju budžet za narednu godinu, a sindikati su tražili povećanje plata, odnosno povećanje cijene rada i svih koeficijenata za radnike u lokalnim samoupravama. Vjerujte da se u prethodnih nekoliko mjeseci, kad su bili pregovori, nismo pomjerili sa mrtve tačke, pa smo morali da vršimo pritisak da se nastave pregovori“, poručuje Zelenović.

On pojašnjava da se PKU za zaposlene u lokalnoj samoupravi razlikuje od PKU za zaposlene u upravi javne službe, jer se jedino kroz ovaj dokument rješava pitanje plata zaposlenih u opštinama i gradovima.

„Mi kao sindikati tražimo povećanje cijene rada i koeficijenata, jer jedino tako možemo doći do povećanja plata. Ne možemo čekati da li će se neki načelnik ili gradonačelnik sjetiti da sam poveća platu, ima takvih, ali je to rijetkost. Moramo da na republičkom nivou napravimo jedan dobar dokument, jedan poseban kolektivni ugovor gdje ćemo uspjeti da povećamo plate. Samo takav ugovor će potpisati sindikati i apsolutno nećemo pristati na bilo kakve ucjene, a kamoli one iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS. Jedino tako garantujemo radnicima da će im biti povećane plate“, upozorio je Zelenović.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!