Закључци са сједнице Републичког одбора Синдиката ОНК Републике Српске, 26.12.2018. године

Сједница Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске одржана је 26. децембра 2018. године , у Дому синдиката у Бањалуци.

Републички одбор Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске расправљао је о тренутним активностима у просвјети и култури Републике Српске, са посебним акцентом на уједначавање платних коефицијената са осталим буџетским корисницима.

Наиме, ових дана влада велика конфузија у вези најављеног повећања плата кроз уједначавање коефицијената за запослене у области просвјете и културе са осталим буџетским корисницима.

Синдикат ОНК Републике Српске и Савез синдиката Републике Српске су у претходном периоду изборили додатних 22 милиона КМ, који су у Буџету Републике Српске распоређени на ставкама бруто плата запослених за основно образовање, средње образовање, високо образовање и институције културе.

Ова чињеница је задовољавајућа јер су захтјеви Синдиката ОНК Републике Српске коначно  усвојени, односно, према запосленим у просвјети и култури Републике Српске исправља се неправда која траје већ 11 година. Ово је први корак у том смјеру.

Синдикат ОНК Републике Српске ни на који начин није креирао нити учествовао у начину расподјеле ових средстава, иако смо тражили да активно учествујемо у изради нових Закона о платама за области просвјете и културе Републике Српске.

Будући да нови Закони о платама нису донесени у Народној скупштини Републике Српске, Влада Републике Српске настоји да превазиђе проблем доношењем Уредбе која би ступила на снагу 1.1.2019. године и важила до ступања на снагу нових Закона о платама.

Садржај ове Уредбе и категорије које ће бити обухваћене њоме нам није познат и нисмо учествовали у креирању исте.

Закључци и захтјеви Синдиката ОНК Републике Српске су јасни, прецизни и недвосмислени:

1. Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске захтијева од Министарства просвјете и културе Републике Српске и Владе Републике Српске да од 1.1.2019. године, свим запосленим у просвјети и култури, повећање плате буде најмање 8 %, у складу са изјавама вискох функционера Републике Српске.
  2. Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске тражи од Министарства просвјете и културе Републике Српске да у изради свих аката, којима ће бити дефинисане плате радника, укључе представнике Синдиката.
  3. Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске  захтијева да у нови Закон о платама буду уврштена сва радна мјеста по систематизацији и организацији радних мјеста у области образовања и културе, која нису предвиђена важећим Законом о платама.
  4. Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске тражи од Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства финансија Републике Српске да, што прије, а најкасније до 31.1.2019. године, буду измирена заостала дуговања по свим основама (склопљени Споразуми и судске извршне исправе).

Фондације Фридрих Еберт

Опроштајна посјета директора Фондације Фридрих Еберт Мариуса Милера Хенига Савезу синдиката Републике Српске

Међународна сарадња
Данас је у Кабинету предсједнице Савеза синдиката Републике Српске уприличен опроштајни састанак са резидентним директором Фондације Фридрих Еберт, господином Мариусом Милером Хенигом са којим су представници Савеза синдиката Републике Српске имали изузетну сарадњу. На састанку [опширније]