Veliki štrajk i demonstracije u Ljubljani – za bolje vrednovanje nastavničke profesije

Veliki štrajk i demonstracije u Ljubljani - za bolje vrednovanje nastavničke profesije
Veliki štrajk i demonstracije u Ljubljani - za bolje vrednovanje nastavničke profesije

Slovenački sindikat obrazovanja, nauke i kulture Slovenije ( SVIZ )organizovao je štrajk i veliki protest 14. februara 2018. godine u Ljubljani. U štrajku je učestvovalo preko 40.000 zaposlenih, a na protestu na Kongresnom trgu u Ljubljani preko 20.000 učesnika je poručilo Vladi: Tražimo bolje vrednovanje rada nastavnika!

Tokom višemjesečnih pokušaja da se kroz socijalni dijalog uvaže opravdani zahtjevi sindikata i nađu načini boljeg vrednovanja rada nastavnika, a bez rezultata, krenulo se u ozbiljne pripreme za štrajk, za koji su se izjasnili i zaposleni koji nisu članovi sindikata.

U obrazloženju štrajkačkih zahtjeva istaknuti su izuzetno dobri rezultati obrazovnog sistema, potvrđeni i kroz međunarodna testiranja.

U isto vrijeme, tokom desetogodišnje primjene platnih razreda, došlo je do narušavanja tog sistema i značajnog zaostajanja plata nastavnika u poređenju sa istim nivoom stručnosti i odgovornosti zaposlenih u drugim dijelovima javnih službi.

Nakon povećanja plata zaposlenima u sektoru unutrašnjih poslova i u zdravstvu, nastavnici u obrazovanju opravdano traže povećanje plata i bolje vrednovanje svog rada, kao i povećanje nadoknade za razredno starešinstvo i regresa za godišnji odmor.

Pored toga traži se veće investiranje u obrazovanje pošto se u Sloveniji za obrazovanje izdvaja 7,5% iz budžeta za obrazovanje, u poređenju sa prosjekom od 11,2% u zemljama Evropske unije.

Učesnicima protesta se obratila i Kristin Blauer, predsjednica Evropskog sindikata obrazovanja, a govorila je i Jelka Velički, predsjednica SVIZ – a i Branimir Štrukelj, generalni sekretar SVIZ – a.

Brojni sindikati obrazovanja širom Evrope poslali su podršku štrajku u Sloveniji, a među njima i Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske. U pismu podrške koje je predsjednik Sindikata ONK, Dragan Gnjatić uputio kolegama u Sloveniji između ostalog se navodi: “ Vi ste jedan od najorganizovanijih sindikata na ovim prostorima, pratimo vaše aktivnosti i pravednu borbu za poboljšanje materijalno – socijalnog statusa. Vaša sindikalna borba predstavlja odličan primjer za sve sindikate u regionu i šire. “

Pismo podrške Sindikata ONK Republike Srpske kolegama u Sloveniji
Pismo podrške Sindikata ONK Republike Srpske kolegama u Sloveniji

Štrajk u Ljubljani je medijski bio veoma zapažen. Ukoliko se ne uvaže zahtjevi i ne počnu pregovori sa Vladom, novi štrajk i protesti zakazani su za mjesec dana.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava