Veće plate za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture

Veće plate za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture
Veće plate za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture

Povećanje primanja za sve zaposlene u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, ujednačavanje platnih koeficijenata sa ostalim korisnicima budžeta i posebno iskazivanje naknada za topli obrok i regres na postojeće koeficijente bile su teme današnjeg sastanka predstavnika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Draganom Gnjatićem, sa ministricom prosvjete i kulture RS Natalijom Trivić i predstavnicima Ministarstva za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je novinarima u Banjaluci da će plate zaposlenih u oblasti obrazovanja i kulture biti povećane za 10% na postojeće plate, što je potvrdila i Natalija Trivić.

„Zaposleni u oblasti obrazovanja i kulture mogu da očekuju povećanje plate od 10% na postojeće plate. Vlada Republike Srpske će u maju donijeti odluku, što znači da radnici od juna već mogu da očekuju platu po tom obračunu“, kaže Natalija Trivić.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić ponovio je da sindikat ne odustaje od zahtjeva za izdvajanje toplog obroka i regresa, o čemu će više biti riječi na sastanku sindikata budžetskih i fondovskih korisnika, koji djeluju u okviru Saveza sindikata RS, a koji će biti održan sutra sa predsjednikom Vlade RS i resornim ministrima u Vladi Srpske.

„Savez sindikata Republike Srpske je u decembu 2017. godine sa Vladom RS potpisao Memorandum o saradnji, koji traje do kraja ove godine i kojim je predviđeno ujednačavanje platnih koeficijenata. Danas smo, kao što ste čuli, dobili uvjeravanja ljudi iz resornih ministarstava da će doći do određenog pomaka što se tiče povećanja plata. O izdvajanju naknada za topli obrok i regres više sutra nakon sastanka  u Vladi RS“, kaže Dragan Gnjatić.

Važna tema sastanka bila je i potpisivanje Posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama Republike Srpske i ustanovama kulture, koje se finansiraju iz budžeta lokalnih zajednica. Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS već dva mjeseca razgovara i pregovara sa resornim ministarstvom. Čeka se sjednica Saveza opština i gradova, koja će biti održana polovinom maja ove godine, kako bi zajedno delegirali statuse zaposlenih u predškolskim ustanovama i ustanovama kulture i kako bi pronašli najbolje rješenje i već u maju mjesecu pripremili i potpisali Posebne kolektivne ugovore, zaključeno je na današnjem sastanku, koji je održan u Domu sindikata u Banjaluci.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!