Svečana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, Teslić, 24.08.2018. godine

Svečana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, Teslić, 24.08.2018. godine
Svečana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, Teslić, 24.08.2018. godine

Povodom 26 godina od osnivanja Saveza sindikata Republike Srpske, danas je u Tesliću održana svečana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, kojoj su pored predsjednika granskih sindikata prisustvovali ministar rada i boračko – ivalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić

Svečanoj sjednici prisustvovali su i ministar Milenko Savanović i predsjednik UUP RS Dragutin Škrebić
Svečanoj sjednici prisustvovali su i ministar Milenko Savanović i predsjednik UUP RS Dragutin Škrebić

“ Pozivam Uniju udruženja poslodavaca i Vladu Republike Srpske da utvrdimo da najmanji iznos regresa za radnika iznosi 300 KM “  rekla je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Ona je istakla da je Savez sindikata Republike Srpske jedini većinski i reprezentativan, sa 15 granskih sindikata koji zastupaju preko 90.000 radnika.

Mišićeva je navela da su na nivou preduzeća u kojima je ovaj sindikat organizovan, potpisani novi odnosno zadržani stari kolektivni ugovori, ali da i dalje ima prostora za poboljšanja.

“ Ono što moramo završiti, a na pola smo puta, je dio memoranduma oko Zakona o radu. Radna grupa je formirana i mi smo već došli do inicijalnog teksta koji bi dolaskom nove vlade trebao da dobije formu i da dođe do parlamenta, ali isto tako od aktuelne Vlade Srpske očekujemo da usvoji već dogovorene izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju “ rekla je Mišićeva.

Ona od Vlade očekuje i da se već na prvoj narednoj sjednici iznađe 700.000 KM kako bi se uplatili doprinosi za 96 radnika kako bi ostvarili pravo na penziju, a u sklopu Programa socijalnog zbrinjavanja, iz kojeg u ovoj godini, kako je navela, nije izdvojena nijedna KM, iako je planirano 5.000.000 KM.

Takođe je ocjenila da su socijalni partneri u proteklom periodu dosta radili u interesu radnika, da je samo u ovoj godini najniža plata u Republici Srpskoj povećana dva puta, ali da to nije dovoljno da značajnije popravi životni standard radnika. Založila se takođe da socijalni partneri učine sve da se zaustavi trend odlaska mladih, školovanih radnika iz Republike Srpske.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko – invalidske zaštite u  Vladi Republike Srpske, čestitajući 26 godina postojanja i uspješnog rada Saveza sindikata Republike Srpske , ocjenio je da su pred socijalnim partnerima teški zadaci koje će rješavati u narednom periodu i založio se za stalan razgovor kako bi se kompromisom i dijalogom donosila najbolja rješenja u interesu svih radnika u Republici Srpskoj. Miinistar Savanović takođe smatra da moramo učiniti sve da se zadrže mladi ljudi na ovim prostorima.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić smatra da su isti interesi sindikata i poslodavaca  u 95% slučajeva i da radnicima i poslodavcima treba sindikat. On se zalaže za izgradnju održivog ekonomskog sistema u Republici Srpskoj, a što se tiče naknade regresa, podržava prijedlog da svi radnici u Republici Srpskoj imaju pravo na regres od najmanje 300  KM pod uslovom da se na taj iznos ne uplaćuju porezi i doprinosi.

„ Platama se neće zaustaviti odlazak mladih iz Republike Srpske i ključ rješenja je stabilizacija političkih prilika u Bosni i Hercegovini i dolazak stranih investitora „, poručio je Škrebić.

Pogledajte vijest RTRS -a