Statistički podaci za oktobar 2017. godine

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u oktobru 2017. godine iznosi 831,00 KM i u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u septembru 2017. godine veća je za 1,00 KM.
Sindikalna potrošačka korpa za oktobar 2017. godine iznosi 1.876,33 KM i prosječna plata je pokriva sa 44,29%. Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.
Po djelatnostima, prosječne neto plate, odnos plata i sindikalne potrošačke korpe i poređenje sa prethodnim mjesecom je:

Prosječne plate po djelatnostima najviše su u finansijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja, gdje iznose 1.319,00 KM i veće su za 1,07% u odnosu na septembarsku platu, a najniže u građevinarstvu i iznose 543,00 KM i manje su za 0,91% u odnosu na platu isplaćenu u septembru 2017. godine.

Ukupne potrošačke cijene u oktobru 2017. godine u odnosu na septembar 2017. godine veće su za 1,3%, a po namjeni potrošnje su:

Hrana i bezalkoholna pića – manje su za 0,4%.
Alkoholna pića i duvan – nisu se mijenjale.
Odjeća i obuća – veće su za 1,9%.
Stanovanje, voda, električna energija i dr. energenti –veće su za 10,9%.
Namještaj, pokućstvo i redovno održavanje – manje su za 0,2%.
Zdravstvo – veće su za 0,1%.
Prevoz – veće su za 0,4%.
Komunikacije – nisu se mijenjale.
Rekreacija i kultura – nisu se mijenjale.
Obrazovanje – nisu se mijenjale.
Restorani i hoteli – nisu se mijenjale.
Ostala dobra i usluge – manje su za 0,1%.

* Korišteni podaci Zavoda za statistiku RS


Poslednje vijesti

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka u posjeti preduzeću Vodovod Srbac

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka u posjeti preduzeću Vodovod Srbac

Aktivnosti u sindikalnim organizacijama
Danas je na poziv predsjednika sindikalne organizacije Vodovod Srbac Milovana Dobrnjca kolektiv posjetio izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka Goran Savanović. Tema razgovora bio je tekst novog predloga Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti koji [opširnije]