Šobat: Važno da se medijski radnici sindikalno organizuju

Šobat: Važno da se medijski radnici sindikalno organizuju
Šobat: Važno da se medijski radnici sindikalno organizuju

Medijski radnici se moraju više boriti za svoja prava, bolje uslove rada i veće plate, poručio je danas novinarima u Banjaluci predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske Nikola Šobat.

„Prosječne plate u ovoj oblasti su ispod prosječne plate u Srpskoj, a nemamo potpisan koletivni ugovor. Dodatni problem je u tome što novinari nisu dovoljno sindikalno organizovani. U proteklom periodu nije bilo značajnog povećanja plata, koje je pratilo inflaciju.  Apelujem i ovim putem na sve medijske radnike da se sindikalno organizuju“, poručio je Šobat, podsjećajući da je novinarski posao težak posao, specifičan i zahtjevan, a da su zaposleni u medijima uglavnom sa visokom stručnom spremom.

Merima Dodik, novinarska RTV Kozarska Dubica i član Republičkog odbora Sindikata medija i grafičara RS istakla je da novinari nisu zadovoljni svojim platama. Dodaje da dosta novinara i dalje radi na honorarne ugovore.

„Naši članovi su uglavnom lokalni mediji, dok veći mediji gdje radi više medijskih radnika nisu sindikalno organizovani. Zato ih sve pozivamo da se sindikalno organizuju, kako bi se zajedno borili za svoja prava“, kaže Merima Dodik.

Situacija nije puno bolja ni u grafičkoj djelatnosti. Iako je bilo povećanja plata, problem je nedostatak radne snage, kaže predsjednik Sindikata medija i grafičara RS Nikola Šobat. Zato ćemo se svi, kako kaže, u narednom periodu morati suočiti sa dolaskom stranih radnika, koji će za mašinama zamijeniti našu radnu snagu.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!