Слиједе преговори Владе РС и предсједника гранских синдиката буџетских и фондовских корисника: Топли оброк је стварни трошак и мора бити посебно исказан на већ постојеће коефицијенте

Слиједе преговори Владе РС и предсједника гранских синдиката буџетских и фондовских корисника: Топли оброк је стварни трошак и мора бити посебно исказан на већ постојеће коефицијенте
Слиједе преговори Владе РС и предсједника гранских синдиката буџетских и фондовских корисника: Топли оброк је стварни трошак и мора бити посебно исказан на већ постојеће коефицијенте

Предсједници гранских синдиката буџетских и фондовских корисника Савеза синдиката Републике Српске данас су из зграде Дома синдиката у Бањалуци послали јасну поруку Влади Републике Српске. Након више одржаних састанака, донесен је закључак да ће синдикати буџетских и фондовских корисника,  у преговорима са ресорним министарствима и Владом Републике Српске захтјевати већа издвајања за повећање примања радника и „распакивање“ закона о платама у Републици Српској, у смислу посебног исказивања накнада за топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте.

Свој потпис на усвојен закључак, који је упућен на адресу предсједника Владе Републике Српске и ресорних министарстава ставили су предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС Аница Јондић,  предсједник Синдиката правосуђа РС Синиша Петровић, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС Бранко Зеленовић и предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Никола Црнчевић.

Драган Гњатић, потпредсједник Савеза синдиката и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске подсјетио је новинаре да су на 7. Конгресу Савеза, који је одржан 1.7.2021. године у Теслићу,  усвојене двије резолуције, а једна од њих је управо  Резолуција о систему плата у РС.

„Захтјев синдиката буџетских и фондовских корисника Савеза синдиката Републике Српске није од јуче и ови разговори и захтјеви трају неколико година. Још 2008. године донесени су закони о платама у којима су регрес и топли оброк уграђени у примања и ми од тада настојимо да вратимо ове накнаде. Накнада за топли оброк износи 7 КМ нето износ по дану за радника, а накнада за регрес би требала бити, према неким ранијим договорима, у висини најниже плате у Републици Српској. Свједоци смо да  неки радници имају накнаде за топли оброк и регрес, тако да су радници које ми представљамо и који се финансирају из буџета РС и фондова практично од 2008. ускраћени за ове накнаде, иако у законима пише да су оне уграђене у примања. Важно је да накнаде буду посебно исказане“ рекао је Драган Гњатић.

Да су ствари врло јасне и да се о томе говори годинама, новинаре је подсјетила Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС.

„Када говоримо о платама наших колега, људи чије су плате регулисане Законима о платама, годинама имамо лажну слику о стварном стању. Оно што се зове плата, ми који смо унутар система врло добро знамо да се ради о укупним примањима наших радника, дакле да поред плате у тим примањима постоје двије врсте накнада за све раднике Републике Српске, буџетске и фондовске, а то су топли оброк и регрес,  а за поједине раднике постоји и трећа врста накнаде, коју примају  полицијски службеници, запослени у судској полицији, у казнено-поправним установама, а односи се на накнаду за природу посла и отежане услове рада. Када тако посматрате, онда ћете доћи до закључка да се овдје ради о врло скромним платама. Ми знамо да међу радницима које ми представљамо, њих 55.000 запослених у институцијама има оних категорија који немају ни загарантовану најнижу плату. Чињеница је да раднице које раде на пословима одржавања чистоће немају 540 КМ колико је најнижа плата. Када се умањи топли оброк и дио регреса, дође се до износа од 360-380 КМ, тако стоје ствари када их назовете правим именом“, рекла је Аница Јондић.

Право на топли оброк је право установљено Законом о раду и зато се то право мора вратити радницима, каже Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа РС.

 „Не може се та накнада само одузети од постојећих коефицијената. Неопходно је распаковати законе о платама, ми смо већ у Савезу синдиката почели радити на изради око распакивања закона о платама, то значи да у основну плату не могу бити урачунате ове накнаде. Ми ћемо предложити да се систем плата промијени на начин да се уведе најнижа плата  као основни коефицијент за све запослене у Републици Српској, а не цијена рада, а да се онда разговара о висини коефицијената кроз стручне спреме и кроз Посебне колективне уговоре, да се разговара о опису, тежини посла и условима рада, како би се дали коначни коефицијенти за све запослене“, рекао је Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа РС.

Предсједници гранских синдиката буџетских и фондовских корисника Савеза синдиката Републике Српске очекују брз одговор из Владе РС и ресорних министарстава. С обзиром да је већ било  разговора са ресоним министрима на ову тему, поједини предсједници гранских синдиката већ су добили подршку из Владе, као што је Синдикат правосуђа. Топли оброк је стварни трошак, као и превоз и зато се мора посебно исплаћивати као накнада, на већ постојећи коефицијент.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!