Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske predstavlja 25.000 radnika i bori se za sve njih

Izjednačavanje platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja, nauke i kulture sa ostalim budžetskim korisnicima i pregovori sa resornim ministarstvima biće prioritet Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske u narednom periodu, dok se ovaj problem ne riješi, poručio je danas u Tesliću predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić.

„Memorandum o zajedničkim mjerama koji je potpisan sa Vladom Republike Srpske 2017. godine, a kojim je bilo predviđeno izjednačavanje platnih koeficijenata, do čega nije došlo, istekao je krajem prošle godine, a nepravda prema radnicima zaposlenim u ovim oblastima sa VSS nije ispravljena. Mi kao Sindikat moramo preduzeti određene mjere. Insistiramo da dođemo do što kvalitetnijeg rješenja, kako bi bili u ravnopravnom položaju sa ostalim korisnicima budžeta. Ako se ova nepravda ne ispravi što prije, ne isključujemo proteste i štrajk“, poručuje Gnjatić.

Na sjednici Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, koja se održava u Tesliću, prisutne su i kolege iz drugih sindikata iz regiona. Predsjednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić poručila je danas u Tesliću da je solidarnost osnovni zadatak svih sindikata.

„Mi smo bratski sindikati, sarađujemo godinama, a u onome što nam je zajedničko tu ćemo uvijek jedni drugima pružiti podršku. Nas vezuju zajednički problemi. Kod nas u Srbiji su ostale neke tri cijene rada u obrazovanju. Ono što je univerzalni problem jeste atraktivnost nastavničke profesije, zatim demografska slika je veoma loša i sve je manje djece u školama. Imamo veliki problem sa tehnološkim viškom, kako ga zbrinuti, zatim imamo problema u primjeni kolektivnih ugovora, a zajednička nam je svakodnevna borba za bolji profesionalni i materijalni položaj i ugled naše profesije“, kaže Ilićeva.

Nakon sjednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS biće održana Druga redovna Skupština Sindikata ONK Republike Srpske, na kojoj će biti definisani dalji koraci za izjednačavanje platnih koeficijenata, kako bi zaposleni u obrazovanju, nauci i kulturi, njih preko 15.000 radnika, konačno imali iste plate kao i ostali korisnici budžeta.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!