Синдикална потрошачка корпа за септембар 1858,12КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у септембру 2017. године, коштала је 1858,12 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата за овај мјесец у износу од 830,00 КМ, покривала са свега 44,67 одсто.
Највише просјечне нето плате у септембру исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.305,00 КМ и биле су веће за 0,38 одсто у односу на августовску плату, а најниже у хотелијерству и угоститељству 543,00 КМ и биле су мање за 3,55 одсто у односу на плату исплаћену у августу 2017. године.
Ниске просјечне нето плате у септембру ове године примили су радници у грађевинарству 548,00 КМ, у области умјетности, забаве и рекреације 558,00 КМ, затим запослени у административним и помоћним услужним дјелатностима 562,00 КМ, у области пословања некретнинама 593,00 КМ, те у трговини 594,00 КМ.
Поменуте плате покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29,22 одсто до 31,97 одсто. Укупне потрошачке цијене у септембру у односу на август, биле су веће за 0,3 одсто, а највише је поскупила одјећа и обућа, 3 одсто.
Највише новца породице у РС у септембру ове године, трошиле су за набавку прехране 692,24 КМ, за становање и комуналне услуге коштале су 564,54 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства требало издвојити 103,19 КМ. Одјећа и обућа коштала је 133,44 КМ, хигијена и њега здравља 87,92 КМ, превоз 194,40 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.
Радничке породице у Републици Српској већ годинама једва састављају крај с крајем. Зато је крајње вријеме да се потпишу Општи и грански колективни уговори, те најнижа плата која треба да износи 50 одсто од просјечне плате у РС. Вријеме је да престане примјена такозваних правилника о раду, које без сагласности радника и синдиката примјењује један број послодаваца и тиме крше стечена радника и синдикална права у Српској.

Комплетне податке можете погледати на следећим линковима:

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА        СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ

" Радићемо са нашим социјалним партнерима и на повећању плата " , предсједница РС Жељка Цвијановић, 18.03.2019. године

“ Радићемо са нашим социјалним партнерима и на повећању плата “ , предсједница РС Жељка Цвијановић, 18.03.2019. године

У Бањалуци је одржан састанак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, руководством Владе Српске и предсједницима парламентарних странака које чине већину у Народној скупштини. Предсједница Српске је рекла да [опширније]
Састанак делегације ССРС предвођене предсједницом Ранком Мишић са премијером Радованом Вишковићем