Синдикална потрошачка корпа за октобар 1876,33 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у октобру 2017. године, коштала је 1876,33 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата за овај мјесец у износу од 831,00 КМ, покривала са свега 44,29  одсто.

Највише просјечне нето плате у октобру  исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.319,00  КМ и биле су веће за 1,07 одсто у односу на септембарску плату,  а најниже у  грађевинарству 543,00 КМ и биле су мање за 0,91 одсто у односу на плату исплаћену у септембру 2017. године.

Ниске просјечне нето плате у октобру ове године примили су  и радници у угоститељству 561,00 КМ, у области умјетности, забаве и рекреације 562,00 КМ,  затим запослени у административним и помоћним услужним дјелатностима 568,00 КМ и  запослени у трговини  594,00 КМ.

Просјечна октобарска нето плата радника у области пословања некретнинама износила је 605,00 КМ, у области саобраћаја и складиштења 629,00 КМ, те запослених у прерађивачкој индустрији 641,00 КМ.

Поменуте плате покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 28,94 одсто до 34,16 одсто.Укупне потрошачке цијене у октобру у односу на септембар, биле су веће за 1,3  одсто, а највише су поскупили, становање,  вода, електрична енергија и дрвни енергенти,  10,9 одсто.

Највише новца,  породице у Републици Српској у октобру ове године,  трошиле су за набавку прехране 690,41 КМ,  за становање и комуналне услуге коштале су 581,32 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства  требало издвојити 103,56 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 136,24   КМ, хигијена и њега здравља 87,92 КМ, превоз 194,4 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

Из наведених података јасно да послодавци својим радницима у реалном сектору требају што прије повећати плате, да се не би десило да због емиграције стручне и радно способне радне снаге, врло брзо остану без производних радника, без којих нема новостворене вриједности, те  економског раста и напретка нашег друштва.

Комплетне податке можете погледати на следећим линковима:

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА               СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ

Трилатерални састанак Економско - социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Трилатерални састанак економско – социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Међународна сарадња
Данас ће се у Београду у згради Владе Републике Србије одржати трилатерални састанак представника економско-социјалних савјета Републике Србије, Републике Српске и Грчке у чијем раду ће учествовати предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић. На [опширније]
Фондације Фридрих Еберт

Опроштајна посјета директора Фондације Фридрих Еберт Мариуса Милера Хенига Савезу синдиката Републике Српске

Међународна сарадња
Данас је у Кабинету предсједнице Савеза синдиката Републике Српске уприличен опроштајни састанак са резидентним директором Фондације Фридрих Еберт, господином Мариусом Милером Хенигом са којим су представници Савеза синдиката Републике Српске имали изузетну сарадњу. На састанку [опширније]