Синдикална потрошачка корпа за март 2018. године 1894,34 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у марту 2018. године, коштала је 1894,34 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата  у износу од 840,00 КМ, покривала  са свега 44,34 одсто.

Просјечна, исплаћена нето плата у марту ове године била је мања за 1,00 КМ у односу на просјечну плату исплаћену у фебруару 2018. године.

Највише просјечне нето плате у марту исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.363,00  КМ и биле су веће за 0,66 одсто у односу на фебруарску плату,  а најниже у  грађевинарству, 551,00 КМ и мање су за 2,13 одсто у односу на плате исплаћене у фебруару 2018.  године.

Ниске просјечне нето плате у марту 2018 године примили су  и радници у области туризма и угоститељства 557,00 КМ,   затим радници  у  административним и помоћним услужним дјелатностима 569,00 КМ.

Просјечна мартовска  плата запослених  области умјетности, забаве и рекреације износила је 579,00 КМ, у трговини  604,00,00 КМ, у дјелатности пословања некретнинама  619,00 КМ, затим у области саобраћаја и складиштења 629,00 КМ, те у прерађивачкој индустрији 641,00 КМ.

Наведене просјечне плате исплаћене у марту ове године,    покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29,09 одсто до 33,84 одсто. Укупне потрошачке цијене у марту  2018. године у односу на фебруарске, биле су веће за 0,4 одсто, а навише је поскупила одјећа и обућа, за  2,4 одсто.

Највише новца породице у Републици Српској у марту,   трошиле су за набавку прехране 699,17 КМ,  за становање и комуналне услуге коштале су 581,32 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства  требало издвојити 105,05 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 137,65   КМ, хигијена и њега здравља 88,54 КМ, превоз 200,23 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

Из наведених података јасно је да  у Републици Српској  због сталног раста цијена роба и услуга, животни стандард радника и њихових породица у опадању, због чега је потребно хитно потписивање Општег и гранских колективних уговора те повећање плата   свим запосленим.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]