Sastanak Pregovaračkog tima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i ministra zdravlja

Dana 07.12.2020. godine, u prostorijama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a na zahtjev Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, održan je sastanak Pregovaračkog tima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske u sastavu, Nikola Crnčević, zamjenik predsjednika, Goran Obrenović, Mladen Gostić i Zoran Milutinović – članovi Republičkog odbora i ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

Teme razgovora bile su položaj radnika zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, uticaj virusa korone na rad i funkcionisanje zdravstvenog sistema, te inicijativa za poboljšanje ekonomsko – socijalnog statusa zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Na osnovu zahtjeva koje su iznijeli predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, a koji su doneseni na sjednici Republičkog odbora, dogovoreno je sljedeće:

1. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uputiće zvaničan dopis svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, koji bi davao smjernice:
    a) da se radno vrijeme u smjeni plati kao redovno radno vrijeme shodno satima provedenim na poslu,
    b) da svi koji rade na odjeljenjima sa kovid pacijentima imaju nadoknadu u vidu stimulacije za 20%,
    v) da svi koji dolaze u kontakt u radu sa kovid pacijentima imaju nadoknadu u vidu stimulacije za 10 %.
  2. Da je potrebno krenuti u postupak izmjene zakonskih propisa kako bi svi oboljeli od korona virusa ostavarili pravo na naknadu plate za vrijeme privremene sprečenosti za rad u visini 100% plate.
  3. Shodno odredbama Zakona o radu potrebno je pripremiti prijedlog izmjena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva, a kojim bi bio uređen pojam pripravnosti u zdravstvu i isti dostaviti resornom Ministarstvu na usaglašavanje, te dopuniti zakonske propise u vezi priznavanja kovid oboljenja kao profesionalne bolesti.

O zahtjevu Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske koji se odnosi na povećanje cijene rada sa 145KM na 165KM, dogovoreno je da će se nastaviti pregovori oko povećanja cijene rada, da će se u iste uključiti i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te da će se, čim se steknu uslovi, povećati plate zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Na sastanku se razgovaralo o Prijedlogu Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godina i Prijedlogu Budžeta Republike Srpske za 2021. godinu.

Na kraju sastanka, još jednom su, svi zajedno, istakli značaj zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj, koji već mjesecima, od početka pandemije, svoje radne zadatke obavljaju u vanrednim uslovima, bez ijednog slobodnog dana, bez dana bolovanja, ulažu nadljudske napore i svakodnevno se izlažu riziku, te nose teret velike odgovornosti u cilju očuvanja zdravstvenog sistema Republike Srpske i zdravlja građana.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!